Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), "6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin 3. Yılı ve Adana'nın Afet Gerçeği" konulu seminere ev sahipliği yaptı.
DAİMFED Deprem ve Afet Yönetimi Komisyon Başkanı Orhan Murat Avcı tarafından DAİMFED Genel Merkez'de düzenlenen seminer, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar'ın sunumuyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Komisyon Başkanı Orhan Murat Avcı yaptı.
Başkan Avcı konuşmasında, "Ülkemizin gerçeği olan ve deprem fay hatlarıyla yaşamayı görev addeden federasyonumuz, çalışmalarına 6 Şubat 2023 depreminden yıllar öncesinden başlamıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Kasım 2018'deki yatay mimari talimatlarını bu tarihten itibaren emir telakki ettik" dedi.
Komisyon Başkanı Avcı, ülkenin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, güvenli yapılaşmanın öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Deprem sonrasında TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde başlatılan yapılanma çalışmalarına DAİMFED olarak destek verdiklerini belirtti. Federasyon üyesi müteahhitlerin, yeni deprem yönetmeliğine uygun, yatay mimarili ve sağlam konutlar inşa ettiğini, Hatay'daki 455 bin konutun teslim töreninde de bu başarının görüldüğünü ifade etti. Kentsel dönüşümün devamlılığının DAİMFED'in sorumluluğunda ve yakından takip ettiği bir konu olduğunun altını çizdi.
"Federasyonun ortaya koyduğu çalışmaları yakından takip ediyorum" diyerek sözlerine başlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler için rahmet diledi. Jeoloji mühendisliğinin yalnızca deprem dönemlerinde değil, kentleşme, yapılaşma ve afet risklerinin azaltılması süreçlerinde de kritik bir role sahip olduğunu vurguladı.
Konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştiren Tatar, jeoloji mühendisliğinin afet yönetimi, zemin yapısı ve yapı güvenliğiyle olan ilişkisini ele aldı. Sunumunda, bilimsel veriler ışığında yaptığı değerlendirmelerle, doğru planlama ve mühendislik yaklaşımlarının afetlere karşı alınabilecek en önemli tedbirler arasında yer aldığına dikkat çekti.