• BIST 100

    9490,9%1,92
  • DOLAR

    38,42% 0,22
  • EURO

    43,60% -0,36
  • GRAM ALTIN

    4099,39% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6645,73% 0,00

Av. Burcu Kırçıl: Covid-19 Salgınının Sözleşmelere Etkisi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un ticari hayata yansımaları hakkında bilgi veren Av. Burcu Kırçıl, ticari ilişkilerde olası gecikme ve ifa güçlüğü durumlarında uygulanabileceklerle ilgili açıklama yaptı.

Güncel 16.04.2020 23:55:04 0
Av. Burcu Kırçıl: Covid-19 Salgınının Sözleşmelere Etkisi

      Dünya Sağlık Örgütü’nün “Pandemi” olarak ilan ettiği “COVID-19” ya da “Koronavirus” Türkiye’de etkisini gösteriyor.

Covid-19’un hızlı yayılmasını önlemek amacıyla seyahat politikalarında yapılan değişiklikler, üretim kesintileri, karantina uygulamaları, ülke çapında alınan olağanüstü hal kararları gibi tedbirler ticari hayatı olumsuz yönde etkileyerek, tedarik zincirinde de aksamalara neden oldu.

Salgının etkisi ve tedbirlerin ağırlığı artarken bu durumun iş hayatına etkileri ile ilgili konuşan Burcu Kırçıl Hukuk Bürosu Kurucusu Av. Burcu Kırçıl, bozulan ticari faaliyetler nedeniyle tacirler arasındaki sözleşmelerin, durumunun ne olacağının gündemin en çok merak edilen konularından biri olduğunu belirtti.

Bozulan ticari faaliyetler nedeniyle tacirler veya işletmelerin önceden akdetmiş oldukları sözleşmelere bağlı kalmakta güçlük çektiğini söyleyen Av. Burcu Kırçıl, bu durumun akıllara koronavirüs salgınının “mücbir sebep” olarak kabul edilmesinin mümkün olup olmadığı sorusunu getirdiğini belirtti. Burcu Kırçıl Hukuk Bürosu olarak, bu konuda danışan müvekkillerinin öncelikle sözleşme metinlerini incelediklerini söyleyen Av. Burcu Kırçıl, ifa imkânsızlığı/ aşırı ifa güçlüğü ve azami çaba doktrini çerçevesinde alternatif ifa yolları hususunda değerlendirmede bulunarak en faydalı sonuca ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

“Mücbir Sebep” kavramının yasal mevzuatımızda herhangi bir tanıma kavuşturulmadığını söyleyen Av. Burcu Kırçıl, bu kavramın içinin Yargıtay içtihatları ve doktrindeki görüşler doğrultusunda doldurulduğunu ekleyerek şu açıklamaları yaptı:

Bir Olayın Mücbir Sebep Olarak Değerlendirilmesi için Aranan Şartlar

 Mücbir sebebe dayanan tarafın tüm önlemleri almasına rağmen mevcut olayın, sözleşme ile yüklenilen edimin ifasını imkânsız hale getirmesi,

 Edimin ifasını imkânsız hale getiren olayın tarafların kontrol alanlarının dışında vuku bulması,

 Hukuki ilişkinin kurulduğu tarihte olayın gerçekleşmesinin öngörülemeyecek ya da öngörülse dahi somut etkilerinin bu denli büyük olacağının tahmin edilemeyecek olması,

 Sözleşmede ilgili olayın mücbir sebep olarak kabul edilmeyeceğinin taraflarca düzenlenmemiş olması, şeklindedir.

Tüm Sözleşmelerde Geçerli mi? Belirtmekte fayda var ki; her ne kadar tüm dünyayı etkisi altına almış bir salgın hastalıktan ve onun beraberinde getirdiği ticari hayatı kısıtlayıcı tedbirlerden söz ediyor olsak da bu durumun peşinen tüm sözleşmeler açısından “mücbir sebep” teşkil edeceğinin ifade edilmesi doğru olmayacaktır. Var olan bir sözleşme ilişkisinde koronavirüs salgınının “mücbir sebep” teşkil edip etmediğinin tespiti için somut olayın özelliklerinin irdelenmesi ve bu salgın hastalık ile yüklenilen edimin ifasının imkânsız hale getiren olay arasındaki nedensellik bağının mevcut olması gerekir.

“Kısıtlayıcı tedbirler” ticari hayatı sekteye uğratmış olsa da bu durumun sözleşmeden doğan borcun yerine getirilmesine doğrudan etki etmesi gerekmektedir. Sözleşmelerdeki “Mücbir Sebep” Maddesi Sözleşme serbestisi kapsamında taraflar, hangi hallerin “mücbir sebep” olarak kabul edileceğini belirleyebilirler. Yapılması gereken ilk iş, akdedilen sözleşmenin incelenerek genel olarak pandemi/ salgın hastalık halinin bir “mücbir sebep” olarak kabul edilip edilmediğinin irdelenmesidir. Böyle bir düzenleme varsa bunun sözleşmeden doğan borca etkisinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sözleşmede “Mücbir Sebep” Düzenlemesi Yoksa Taraflar, mevcut sözleşmelerinde “mücbir sebep” kavramına dair herhangi bir düzenlemede bulunmamış olabilirler. Mevcut hukuki uyuşmazlık açısından sözleşmenin sükût ettiği durumlarda ise koronavirüs salgını veya bu salgın hastalık nedeniyle alınan kısıtlayıcı tedbirlerin sözleşmenin ifasını imkânsız hale getirdiğinin ispatlanması halinde mücbir sebebin varlığından söz edilebilecektir. Fakat bu noktada da somut olayın özelliklerinin dürüstlük kuralı çerçevesinde titizlikle irdelenmesi gerekmektedir.

Örneğin mücbir sebebin sözleşme ile yüklenilen edimin ifasını üzerindeki etkisini bertaraf etmek adına gösterilmesi gereken azami çaba ya da alternatif ifa yollarının tespit edilmesi gibi birtakım değerlendirmelerde bulunmak gerekecektir. “Mücbir Sebep” Kabul Edilirse Tüm bu incelemelerin ardından şayet “mücbir sebep” olarak kabul edilebilecek bir olay meydana geldiği ifade edilebiliyor ise sözleşme ile yüklenilen borcun ifasının, borçlunun sorumlu tutulamayacağı nedenlerle imkânsız hale geldiği kabul edilmektedir. Bu durumda meydana gelen olayın doğurduğu ifa imkânsızlığının sürekli mi yoksa geçici mi nitelikte olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Şayet sürekli bir imkânsızlık söz konusu ise Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca borç, kısmen ya da tamamen sona erecektir. Diğer yandan geçici ifa imkânsızlığında ise tarafların sözleşmeyi akdetmelerindeki amaçları dikkate alınarak “makul süre” boyunca sözleşme yürürlükte kalacak, ne var ki bu süre içerisinde taraflar edimlerin ifasını talep edemeyecektir. Mücbir Sebep Kabul Edilmezse Tüm bu değerlendirmeler neticesinde sözleşme ile yüklenilen borcun ifasının objektif olarak imkânsızlaştığı söylenemiyor ya da doğrudan sözleşme bu salgın hastalık halinin mücbir sebep kabul edilmeyeceğini düzenliyor olabilir.

Mücbir sebep olgusuna dayanılamadığı durumlarda her ne kadar “imkânsızlık” söz konusu olmasa da, yüklenilen edimin ifası borçlunun katlanması kendisinden beklenemeyecek derecede zorlaşmış olabilir. Bu gibi durumda Türk Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesinde düzenlenen “aşırı ifa güçlüğü” gündeme gelebilecektir. Aşırı İfa Güçlüğü Bir Çıkış Yolu Olabilir “Mücbir sebep” halinde yüklenilen edim borcunun ifası imkânsızlaşmakta iken “aşırı ifa güçlüğü” halinde ifa son derece güçleşmiş olmasına karşın halen mümkündür.

Kanun, sözleşmenin taraflarından birisi açısından yüklendiği edimin ifasının dürüstlük kuralları çerçevesinde kendisinden beklenemeyeceği derecede bozulması halinde “aşırı ifa güçlüğü” halinin söz konusu olacağını düzenlemiştir. Kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle bozulan ticari faaliyetler kapsamında var olan bir hukuki ilişkide mücbir sebep iddiasında bulunulamadığı takdirde aşırı ifa güçlüğü hükümlerinden faydalanılması mümkündür. Şu halde edim borçlusu, hâkimden sözleşmenin yeni şartlara uyarlanmasını isteme, bunun mümkün olmadığı halde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir.

Sonuç: Koronavirüs salgınının var olan bir sözleşme ilişkisi için “mücbir sebep” teşkil edip etmeyeceği hususu her bir sözleşme özelinde farklılık göstermekle birlikte aynı zamanda teknik de bir inceleme gerektirmektedir. Mücbir sebep olsun ya da olmasın; önem arz eden husus bu olağanstü sürecin herhangi bir hak kaybına mahal vermeden yürütülebilmesidir. Nitekim salgının ülkemizdeki etkileri ortadan kalktıktan sonra gündeme gelebilecek olası ihtilaflara karşı tacirlerin, verecekleri kararda kendilerini güvence altına almak adına hukuki altyapıyı sağlam kurmaları gerekmektedir.

Av. Burcu Kırçıl Kimdir?

Av. Burcu KIRÇIL, mesleki faaliyetlerine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğu 2002 yılında başlamıştır. Uygulamada edindiği tecrübeler doğrultusunda 2007 yılında kendi hukuk bürosunu kuran Av. Kırçıl, 2015 yılında münferiden yetkilisi olduğu “CallACT” isimli çağrı merkezi şirketini kurarak Türkiye’nin önde gelen banka ve şirketleri de dâhil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet gösteren müvekkillerine dava, danışmanlık ve icra alanlarında hizmet vermektedir. 17 yılı aşkın süredir devam ettiği avukatlık mesleğinin yanı sıra “uzman arabulucu” olarak faaliyet göstermektedir.

ANAHTAR PARTİ GENÇLİK SAHADA

VALİ KÖŞGER CEYHAN’DA MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ

" Takım olarak adım adım birinci lige ilerliyoruz"

Yüreğir Demirspor Altyapısı Işıl Işıl

Çocuk şairler ödüllendirildi

TBMM 105 Yaşında

KARSLIOĞLU: VERGİ DENETİM KURULU’NA HİZMETLERİNDEN DOLAYI MÜTEŞEKKİRİZ

ŞADIRVAN’da nostalji rüzgarı!

Başkan Tanburoğlu: “Ne acıdır ki 23Nisan’ı buruk bir şekilde kutluyoruz.”

Zeydan Karalar koltuğunu Ezgi Neva’ya teslim etti

Milli Egemenlik Bayramı’ndaATA’mızın huzurundaydık!...

"Halkın takımı olarak birinci lig yolunda herkesin desteğine ihtiyacımız var"

“Vektör Hastalıklarında Tehdit Devam Ediyor”

Marmara’daKorkutan Deprem: Jeoloji Mühendisleri Uyardı

ADANA’DA 23 NİSAN COŞKUSU: BATMANLILAR DERNEĞİ’NDEN ÇOCUKLARA UNUTULMAZ BAYRAM ŞENLİĞİ

Adem Boğa; "23 Nisan 1920, Milli egemenlik, bağımsızlık ve özgürlük meşalemizin yakıldığı tarihi bir dönüm noktasıdır"

BAŞKAN TANBUROĞLU: "ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN VE ÇOCUKLARIMIZIN BAYRAMI KUTLU OLSUN

Nacar: Hizmetlerimizin Her Aşamasını Gelişmiş Sistemlerle Denetliyoruz

BALCALI’DA 23 NİSAN COŞKUSU

Dağlı’dan 23 Nisan Mesajı: Çocuklarımız İçin Daha Adil Bir Gelecek

Adana Protestan Baptist Kilisesi’nde Geleneksel Paskalya Kutlaması

"Takım olarak sezon sonunda birinci lige yükselmeye kararlıyız"

“Milli İrade öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur.”  Atatürk

Geleceğin ressamları!

Çukurova Üniversitesi Öğrenci Kulüplerinin Projeleri ÜNİDES’e Damga Vurdu

“İmar planları ile uygulamalar arasında uçurum var!"

"Sarıyer maçında takımımızı yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum"

YENİDEN REFAH PARTİSİ ADANA TEŞKİLATINDAN GAZZE İÇİN GÖNÜLLÜ ASKERLİK BAŞVURUSU

Türk-İş Heyeti, ÇGC’yi ziyaret etti

AK Parti İstanbul’dan 2 milyon üyeye kapı kapı ziyaret

Yükleniyor

ÇUKUROVA’NIN SPORCULARI ÖDÜLE DOYMUYOR

SEYHANLI ÇOCUKLAR ‘TRAFİK EĞİTİM PARKINI’ ÇOK SEVDİ

En Başarılı İlçe Belediye Başkanları Belli Oldu

-Başkan Kadir Aydar'dan Polis Haftası mesajı

Sarıçam Deresi Temizlendi

Başkan Karataş, Belediye Personeli ile İftar Sofrasında Buluştu

YÜREĞİR'İN EŞİTLİK YOL HARİTASI OLUŞTURULDU

KOZAY: EMEKÇİ OLMAYAN KADIN YOKTUR

BAŞKAN TEKİN’DEN GÜLBAHÇESİ MAHALLESİ’NE ZİYARET

Şampiyonlardan Başkan Kozay’a teşekkür ziyareti

" Takım olarak adım adım birinci lige ilerliyoruz"

Yüreğir Demirspor Altyapısı Işıl Işıl

"Halkın takımı olarak birinci lig yolunda herkesin desteğine ihtiyacımız var"

"Takım olarak sezon sonunda birinci lige yükselmeye kararlıyız"

"Sarıyer maçında takımımızı yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum"

Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 FK kendi evinde Sarıyer ile 1-1 berabere kaldı

Çukurova Üniversitesi ÜNİLİG Başladı

"Takım olarak lig sonunda birinci lige yükselmeyi hedefliyoruz"

"Pazar günü saat 15.00’de Ali Hoşfikirer Stadı’nda oynayacağımız Sarıyer maçına Adanalı hemşerilerimizi davet ediyorum"

" Pazar günü saat 15.00’te Ali Hoşfikirer Stadı’nda konuk edeceğimiz Sarıyer maçına herkesi davet ediyoruz "

ANAHTAR PARTİ GENÇLİK SAHADA

AK Parti İstanbul’dan 2 milyon üyeye kapı kapı ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ ADANA İL BAŞKANLIĞI'NDAN ELEKTRİK ZAMMI TEPKİSİ

Genel Başkan Varol Esen: Eyalet Sistemi, İkinci Resmi Dil Gibi Dayatmaları Aklınızdan Bile Geçirmeyin

Türk ve Alman Belediye Başkanları Yerebatan Sarnıcı’nda bir araya geldi

Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler Zirvesi İstanbul’da yapıldı.

Anahtar Parti Adana İl Başkanı Av. Atilla Karataş: Tasarı Yerli üreticiyi zayıflatır. Geri Çekin!

Büyükşehir ve SASA'dan çevresel iş birliği projesi

BAŞKAN TEKİN TALİMATI VERDİ: SEYHAN’DA SPOR TESİSLERİ YENİLENİYOR

BAŞKAN TEKİN, KÜRESEL İKLİM VE ENERJİ SÖZLEŞMESİ’Nİ İMZALADI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

YAZARLAR