• BIST 100

    9904,74%5,31
  • DOLAR

    39,78% -0,30
  • EURO

    46,61% -0,55
  • GRAM ALTIN

    4193,75% -0,15
  • Ç. ALTIN

    6670,63% -1,04

Avrupa Hareketlilik Haftası Lansmanı Ankara'da yapıldı

BU YILIN TEMASI “HERKES İÇİN HAREKETLİLİK”

Güncel 30.06.2025 15:35:00 0
Avrupa Hareketlilik Haftası Lansmanı Ankara

BÜYÜKELÇİ, OSSOWSKİ: “ŞEHİRLER KİME AİT?”

KARALAR: “İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMAYLA YAŞANABİLİR ŞEHİRLER İNŞA EDECEĞİZ”

 

Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) 2018 yılından bu yana ulusal koordinatörlüğünü yürüttüğü Avrupa Hareketlilik Haftası 2025 Lansmanı Ankara’nın simge mekanlarından biri olan Kuğulu Park’ta gerçekleştirildi.

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın (AHH) lansmanı, “Herkes için hareketlilik” temasıyla Ankara’da yapıldı. Düzenlenen törende TBB Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski birer konuşma yaptı. 

Lansman programına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ve Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu ile TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ile çok sayıda Ankaralı katıldı.

Karalar: “Ulaşım haklarının adil ve kapsayıcı olarak tesis edildiğinden emin olmalıyız”

Avrupa’da her üç kişiden birinin ulaşım yoksulluğu yaşadığını belirten Zeydan Karalar, “Hiç kimseyi geride bırakmayan bir belediyecilik anlayışıyla bizler de ülkemizde ulaşım yoksulluğu yaşayan vatandaşlarımıza dokunmak ve tüm vatandaşlarımızın ulaşım haklarının adil, güvenli ve kapsayıcı olarak tesis edildiğinden emin olmak durumundayız.” dedi.

Karalar 4 temel ilkeyi sıraladı

Bu yıl Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında dört temel ilkeye odaklandıklarını paylaşan Karalar, ilkeleri şu şekilde sıraladı:

•             Tasarımda evrensellik: Her vatandaşın ulaşım hizmetlerinden eşit şekilde faydalanabilmesi için duraklar ve araçlar engelsiz hale getirilmeli, dijital uygulamalar herkes için erişilebilir olmalıdır.

•             Seçeneklerin çeşitliliği ve güvenilirlik: Ulaşımda tek tipe dayalı sistemlerin yerine entegre ve çeşitli ulaşım modelleri benimsenmelidir. Bisiklet ve yaya yollarının güvenliği de bu anlayışın önemli bir parçasıdır.

•             Topluluk temelli katılım: Ulaşımla ilgili kararlarda vatandaşların ve sivil toplumun sürece katılımı sağlanmalı; kapsayıcı yönetim anlayışı ön planda olmalıdır.

•             Coğrafi iş birliği: Ulaşım sadece şehir merkezlerinde değil, ilçeler ve yakın bölgeler arasında da kolaylaştırılmalıdır.

Karalar: “Ulaşım, Sosyal Kapsayıcılık ve Yaşam Kalitesiyle Doğrudan İlişkili”

Söz konusu hedeflere ulaşmak için ortak çaba gerektiğine işaret eden Karalar, kentsel hareketliliğin yalnızca ulaşımla değil, sosyal kapsayıcılık, ekonomik kalkınma, çevre duyarlılığı ve yaşam kalitesiyle de doğrudan bağlantılı olduğuna değindi. Yerel yöneticilerin; vatandaşın işe, eğitime, sağlık hizmetlerine ve sosyal etkinliklere güvenli ve kolay erişimini, yani yaşam standartlarını artırmakla sorumlu olduğuna dikkati çeken Karalar, basının da bu süreçte farkındalık yaratma konusunda önemli katkısını beklediklerini ifade etti.

Sürdürülebilir ve kapsayıcı ulaşımın kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve medyanın ortak çabasıyla başarılabileceğinin altını çizen Karalar, “Bugün atılan her adım, yarının yaşam kalitesine katkı sunacaktır.” diye konuştu.

Karalar: “İş birliği ve dayanışmayla yaşanabilir şehirler inşa edeceğiz”

Günlük hayatta toplu taşıma, yürüyüş ve bisiklet kullanımı gibi tercihlerin büyük değişimlerin temelini oluşturacağını aktaran Karalar, TBB’nin yerel yönetimlerin ulaşım altyapılarını güçlendirme çabalarına destek vermeye hazır olduğunu belirterek, “İş birliği, dayanışma ve ortak akılla daha yaşanabilir şehirler inşa edeceğimize inancım tam.” ifadelerini kullandı.

Büyükelç, Ossowski: “Şehirler paylaşılmalı”

Değişimin kolay olmadığının altını çizen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski, “Değişim zaman alır. Ama bu, yapmamız gereken bir değişimdir ve bu değişim basit bir soruyla başlar: “Şehirler kime ait?”. Sokaklar paylaşılmalı. Ancak hala özel araçlar alanı domine ediyor. Artık kamusal alan sözleşmemizi yeniden düşünme ve halk için bu alanları geri alma zamanı geldi.” dedi.

Paydaş kurumlarla iş birliklerine değinen Ossowski, 130 şehirde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları (SUMP) hazırladığını hatırlatarak, “Bu dönüşümde, birçok ortakla birlikte yürüdüğümüz için gurur duyuyorum. Bu sürece, en başından beri Avrupa’daki pek çok şehirle birlikte katıldık. Şu anda 130 şehir, SUMP hazırlıyor. Bu planlar yalnızca birer politika belgesi değil; aynı zamanda daha iyi, daha güvenli ve daha temiz şehirler için yaşayan stratejilerdir.” ifadelerini kullandı.

Ossowski: “Hava Kirliliği Her Yıl 400 Bin Can Alıyor”

Şehirlerden örnekler veren Ossowski, “Unutmayalım ki hava kirliliği hala Avrupa’da her yıl yaklaşık 400 bin erken ölüme neden oluyor. Bu etkinlikler sayesinde belediyeler hava kirliliğini takip edebilir, azaltabilir ve vatandaşlara temiz hava hakkını geri verebilir. “Herkes için hareketlilik”, aynı zamanda güvenlik anlamına gelir. Çocuklar okula yürüyerek gidebilmeli, kadınlar gece otobüste kendini güvende hissetmeli, engelli bireyler şehirde strese girmeden dolaşabilmelidir.” şeklinde konuştu.

Etkileşimli Bilgi Yarışması İlgi Gördü

 

Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusuna farkındalık kazandırmayı amaçlayan program kapsamında ödüllü ve etkileşimli bir bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmanın ardından kazananlara ödülleri, TBB Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski tarafından takdim edildi.

Etkinlik Bisiklet Konvoyuyla Sonlandı

 

Aile fotoğrafı ve bando takımı gösterisinin ardından etkinlik TBB heyetinin Kuğulu Park’tan Birlik ana hizmet binasına bisiklet konvoyu ve yürüyüşü ile son buldu.

Avrupa Hareketlilik Haftası Nedir?

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, dünyanın her yerinde kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimidir.

Hafta süresince, belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amaçlanır.

2002 yılında ilk kez kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası'nın etkisi, hem Avrupa'da hem de tüm dünyada giderek artmıştır. Hafta kapsamında belediyeler; hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik, yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapısı tesislerine odaklanan projeler gerçekleştirmekte ve “Arabasız Gün (Car-Free Day) etkinliği düzenlemektedir.

Yıldırım; Yeşil Vatan yanarsa Ağaçlar değil geleceğimiz yanar!

AK Parti Adana İl Başkanlığı, Enes’in Sesine Kulak Verdi

ATÜ, Dünyanın En Büyük Bilim Kafe Etkinliğine Tarihi Mekânda Ev Sahipliği Yaptı

LÖSEV ve Altınoran işbirliğiyle “ÇİÇEKLERİN ŞARKISI”

VALİ KÖŞGER GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR OKULLARI VE ENGELSİZ SPOR OKULLARI AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Nacar’dan Otizm farkındalık vurgusu

ATO’DAN EVLENECEKLERE İNDİRİM DESTEĞİ

Avrupa Hareketlilik Haftası Lansmanı Ankara'da yapıldı

Asgari ücrete zam çok az Verilen sözler tutulmadı. Söz ihlali var

ERDAL ALTUN: “SAVUNMA SANAYİİNİN YÜKÜNÜ OMUZLAYAN EMEKÇİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanı İsmail Safa Özler, 85. Ölüm yılında mezarı başında anıldı.

SEYHAN’DA 7. KREŞ VE ÇOK AMAÇLI TESİSİN TEMELİ ATILDI”

Tamer Dağlı: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, milletimizin güvenine layık olacak şekilde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

VALİ KÖŞGER SEYHANLI VATANDAŞLARIMIZLA BİR ARADA

KILIÇDAROĞLU’NA VE TOPLUMSAL MUHALEFETE AÇIK ÇAĞRI

Ramayspor’un Gol Makinesi: 'Egemen Sosar'

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Nacar: Bağımlılıkla birlikte mücadele

44 SERA YER ALACAK SERA OTB’DE 5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Çukurova’da su oyun parkları açıldı

Ceyhan Depreminin 27. Yılında Uyarı

SEYHAN’DA 7. GÜNDÜZ BAKIMEVİ VE SOSYAL TESİS İÇİN TEMEL ATILIYOR

AVRUPA İKİNCİSİ SELİN NAZ ÖZCAN’DAN VALİ KÖŞGER’E ZİYARET

Yusuf Arslan’dan Muharrem Ayı Mesajı

Nacar’a seri ziyaretlerde işbirliği konuşuldu

TÜRKİYE VERİDE BÖLGESEL GÜÇ OLMAYA HAZIRLANIYOR

VALİ KÖŞGER’DEN DEFTERDARLIĞA ZİYARET

Türkiye İttifakı Partisi Adana İl Teşkilatı Dr. Halil Nacar'ı ziyaret etti

AOSB, toplumsal duyarlılıkta da öncü

EĞİTİM-BİR-SEN'DEN TOPLU SÖZLEŞME ÖNCESİ HÜKÜMETE ÖNEMLİ ÇAĞRI

Yükleniyor

SEYHAN’DA 7. KREŞ VE ÇOK AMAÇLI TESİSİN TEMELİ ATILDI”

Çukurova’da su oyun parkları açıldı

SEYHAN’DA 7. GÜNDÜZ BAKIMEVİ VE SOSYAL TESİS İÇİN TEMEL ATILIYOR

Başkan Demirçalı’dan Belediyeden Alacağı Olan Esnafa Çağrı

Seyhan Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor!

Yüreğir Belediyesi Kıyafet Bankası Yüzleri Güldürüyor

Yüreğir’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadeleye Tam Destek

Harbiş Plajı’nda Özgürlüğe Açılan Ellerle Çevre Temizliği:

EMRAH KOZAY: "BAYRAMDA DAYANIŞMA RUHUYLA HAREKET EDELİM"

TBB'DEN YÜREĞİR BELEDİYESİ'NE HİBE ARAÇ DESTEĞİ

Ramayspor’un Gol Makinesi: 'Egemen Sosar'

Bekir Ayaz : "Türk Sporunu Yönetmeye Değil, Dönüştürmeye Geliyoruz !

ÇİLTAR MASA TENİSİ SK’DAN ÇİFTE TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

“Sahadaki Başarının Temeli, Antrenörün Emeğidir”

TÜRKİYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU DRONE 2025 TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BAŞLIYOR

Milli antrenör ve sporculardan Karalar’a teşekkür!

ÇİLTAR MTSK GENÇLERDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Adana Büyükşehir Belediyesi U18 Kızlar Basketbol Takımı Türkiye 3’üncüsü oldu

CEYHAN 1967 SPOR KULÜBÜ BAŞKANI FAHRETTİN VARLI: AMATÖR KULÜPLERİN YÜKÜ HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞIYOR

'Yağmur Orhan' Adana'ya bir madalya daha getirdi

Tamer Dağlı: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, milletimizin güvenine layık olacak şekilde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

ADANA TEŞKİLATI SAHAYA İNDİ: YENİDEN REFAH’A YOĞUN KATILIM

Yusuf Kolikısa: “Devletin Kurumları Milli Egemenliğimizin Temsilidir, Riske Atılamaz”

Türkiye İttifakı Partisi Adana Teşkilatı Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci' yi ziyarette bulundu

Adana’da Siyasetin Yeni Yüzü: Anahtar Parti Sahaya İndi

Başkan Karataş: “Hudut Namustur!” A Parti’den Sınıra ve Millete Sahip Çıkan Manifesto”

ADANA’DA YENİDEN REFAH RÜZGÂRI: OYLAR 4 KAT ARTTI!

Yeniden Refah'tan Ekonomik Gerçeklik Uyarısı: “Emekli Kurban Etine Muhtaç Hale Geldi”

Sadullah Kısacık Buğday Alım Fiyatını ve Çiftçilerin Sulama Sorununu TBMM Gündemine taşıdı.

CHP Mersin Yenişehir İlçe Başkanı Toprak Hünkar Ekrem Çalışkan: “Gezi, Halkın Ortak Vicdanıdır ve Geleceğe Yazılmış Bir Manifestodur”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR