• BIST 100

    14297,41%1
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,20% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5887,68% -0,35
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,00

“Belediye yetkileri kısıtlanıyor, TMMOB devre dışı bırakılıyor”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ‘Köy Kanunu’ ile belediyelerin yetkilerinin kısıtlandığını, ülke için çalışan mimar, mühendis ve şehir plancılarının yok sayıldığını vurguladı

Güncel 29.11.2024 21:16:00 0
“Belediye yetkileri kısıtlanıyor, TMMOB devre dışı bırakılıyor”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, son 5 yıllık sürede depremler, sel afetleri, heyelan ve pandemi gibi nedenlerle Türkiye’de 250 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.
TBMM’de görüşülen ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ üzerine parti grubu adına konuşan Dr. Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ayrıcalıklar getiren, yetkilerini artıran, yerel yönetimlerin de yetkilerini kısıtlayan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (TMMOB) devre dışı bırakan yasaya karşı çıktı.
“İMAR AKTARIMI MI, RANT AKTARIMI MI?”
Yasa teklifiyle imar rantı aktarmanın yollarının açıldığını kaydeden Dr. Şevkin, “Yasada kamu yararı, toplum, afet, tehlike ve risklerini koruyacak tek bir cümle yok” dedi. Kamusal hiçbir amacı olmayan ‘imar aktarımı’ tanımıyla ‘rant aktarımı’nı mevzuatın bir parçası haline getiren, Bakanlığa yapı ruhsatı dahil geniş yetkiler veren, halkın yaşam alanları hakkındaki kararlara katılımına sınırlama getiren, kentsel alan içinde kalan son kamusal alanların farklı ticari amaçlarla kullanımına olanak sağlayan bir düzenleme olduğu görülmektedir” dedi.
“250 MİLYAR DOLAR MALİ KAYIP VAR”
Türkiye’de son beş yıllık süreye bakıldığında, 2020 yılında yaşanan Elâzığ ve İzmir depremleri, ardından yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere yaşanan sel afetleri, heyelanlar ve 2020-2022 yılları arasında yaşanan pandemi gibi olaylarla 250 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Şevkin, “5 yıl içerisinde, maalesef 400 bini geçen bina ve bina türü yapı başta olmak üzere çok sayıda üstyapı ve altyapı hasar görmüş; 250 milyar dolara yakın mali kayıplarla karşılaşılmıştır. Deprem komisyonu raporlarındaki önermelerimizin hiçbiri hayata geçirilmemiştir. Neden arazi rantı ve talanı üzerinde şekillenen kentsel imar ve yapı üretimi ve denetimi sisteminin değiştirilmesi konusunda bir çaba göstermiyorsunuz?” diye sordu.
“KÖYLÜNÜN BOĞAZINA ÇÖKÜLÜYOR”
Günümüzde köyde yaşayan toplam nüfusun ülke nüfusunun yüzde 5'i ya da 6'sını oluşturduğunu dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Çok sayıda köy, tüzel kişiliğini kaybetmiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı yerlerde neredeyse hane sayısı 4-5'i geçmemektedir. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla zaten bir gecede köylerin yarısını mahalleye çevirdiniz, durum ortada. Köyde bugün yaşayan insanımızın en önemli sorunu mülksüzleşmedir ve köy yerleşik alan sınırları belirlenmediği için özellikle ülkenin batısında köy sınırları içerisinde bütün tarım alanları, meralar, ormanlar talan edilmektedir. Maalesef imar plansız yapılar yapılmaktadır. Köyde sürekli oturanlara devlet destek verip bedava arsa üretmesi gerekirken, neden bedel ödemeleri için köylünün boğazına çökülüyor? 
“700 BİNDEN FAZLA ÜYESİ OLAN TMMOB DEVRE DIŞI BIRAKILAMAZ”
Söz konusu kanunla yine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (TMMOB) devre dışı bırakıyorsunuz. 700 binden fazla üyesi olan mühendis ve mimarlar ayakta… Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Yarı özerk yapıdaki TMMOB’ye de mi çökmeye çalışıyorsunuz? Derhâl bunu geri çekin. 9'uncu maddede yapmış olduğunuz düzenlemeyi; derhâl geri çekin. TMMOB'nin bağımsız ve özerk yapısını korumanız gerekiyor. 
10'uncu maddeye bakıldığında, 2004 ve 2008 yılları arasında bugüne kadar kurulan ve kanuni vecibelerini yerine getirmeyen, halkın sağlığını yok sayan bazı baz istasyonlarına üç yıl gibi bir ek süre tanınıyor. Sürekli süre uzatma vererek şirketler korunurken, halkın can ve mal güvenliği de hiçe sayılıyor. Yasa, bundan 21 yıl önce hukuka aykırı kurulmuş ve hâlen işletilmekte olan baz istasyon kulelerinin eksikliklerini tamamlama yerine, süre uzatımıyla çalışmalarına olanak sağlayan bir düzenlemedir. Bakanlığın görevi baz istasyonu işletmelerini mi korumak yoksa vatandaşın haklarını mı savunmaktır?”
Dr. Şevkin, son söz olarak, iktidarı, kamu ve halkın yararını koruyan yasa yapmaya çağırarak, “Merkezileşmekten ve işleri tek elde toplamaktan, kazanamadığınız yerel yönetimlere çökme huyundan da vazgeçin” diye konuştu.

Baran Yücekaya Genç Parti Genel Başkan Danışmanı oldu

Nacar: Öğretmenlerimiz en kıymetlilerimiz

'Kasım Curun' Yüreğir'de güven tazeledi

'Galip Dalgıç' güven tazeledi

Rektör Beriş’ten Öğrencilere Yeni Müjdeler…

SMA TİP 1 HASTASI İKRANUR Zamanla Yarışan Bir Ailenin Çığlığı

'Ümit Kök' Genç Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

Eral Okulları’ndan Dünya Çapında Başarı

EMEKLİ DİNLENME EVİNDE MÜZİK ZİYAFETİ

Adana Büyükşehir’in kadın çalışanlarından "Zeydan Karalar’a Özgürlük" mitingi

"İskenderunspor karşılaşmasını kazanarak ligdeki çıkışımıza devam edeceğiz"

Yüreğir’de Zam Fırtınası: İrfan Sancaklı Belediyeyi Topa Tuttu

ADANALI ÖĞRETMENLERDEN ULUSAL GURUR

Çukurova Üniversitesinde “Kalite Süreçlerinde Kanıt Hazırlama Çalıştayı” Düzenlendi

VALİ KÖŞGER SEYHAN İLÇEMİZ GÖKÇELER MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU

SEYHAN BELEDİYESİNDE MAAŞ BLOKESİ KALDIRILDI:ÖDEMELER PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

Halil Nacar bilim insanları ile buluştu

Almanya’daki Türk İş Dünyasından Stratejik Hamle: Çetin Ay, Trump Ekibiyle Avrupa’da Masaya Oturdu

Seyhan Belediyesi Zabıtası, İnsan Sağlığına Yönelik Tehditlere Göz Yummuyor

ÖZALTIN’IN PIRLANTILARI

Çukurova Üniversitesinde HPV Bilinçlendirme Paneli Gerçekleştirildi

Aladağ Kaymakamı Sançar Batuhan Kurdu'dan Araz Sürücü Kursu'na ziyaret

GENÇLER SPORLA BULUŞTU: “YÜZME BİLMEYEN KALMASIN” SERTİFİKA TÖRENİ VE “BİR YILDIZ TUT KAYMADAN” ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

"ADANA KARANLIĞA TERK EDİLEMEZ"

Semih Sağlam: "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün tüm dünyada barış, adalet ve huzura vesile olmasını diliyorum"

Hakan Kızmaz: “Tüm insanlığa barış, huzur ve adalet içinde; eşit haklara sahip oldukları bir dünya diliyorum"

Doğukan Katı: "Eşitlik ve insan haklarına saygı, daha adil bir dünya için şarttır.”

Galip Dalgıç: "Bir insanın elinden hakkı alındığında, elinden geleceği de alınır"

Ümit Kök: "Bugün sadece bir takvim yaprağı değil; insan onurunu, adaleti ve eşitliği hatırlama günü"

Mustafa Ceylan: "İnsan hakları, sadece bir günün değil, tüm hayatın meselesidir"

Yükleniyor

EMEKLİ DİNLENME EVİNDE MÜZİK ZİYAFETİ

SEYHAN BELEDİYESİNDE MAAŞ BLOKESİ KALDIRILDI:ÖDEMELER PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

Seyhan Belediyesi Zabıtası, İnsan Sağlığına Yönelik Tehditlere Göz Yummuyor

ÇUKUROVA’DA Dijital Dolandırıcılığa Karşı Farkındalık Eğitimi

Yüreğir’e Yeni Yaşam Alanı

Başkan Demirçalı Ve Başkan Vekili Geçer, Kozan Yolu Esnafıyla Buluştu

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU BAŞKAN ULUDAĞ’LA ZİRVEYE ÇIKTI

Yapay Zeka ChatCPT Başkan Ali Demirçalı’dan Özür Diledi

Bu Yapay Zekâ Değil Adeta Sivri Zekâ!

"İskenderunspor karşılaşmasını kazanarak ligdeki çıkışımıza devam edeceğiz"

"İnegöl deplasmanında yaşanan tüm eksiklere rağmen alınan değerli puanın takım için büyük moral oldu"

" Erbaaspor maçı önemli, kazanmaktan başka bir şey düşünmüyoruz"

UNİLİG Basketbol Türkiye Şampiyonası Eleme Grubu Müsabakaları Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde Tamamlandı

“Bu maça büyük bir motivasyonla hazırlandık”

"İnegölspor deplasmanında da bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz.”

Özel sporcularımız Anıtkabir’i ziyaret etti

Adana’nın Spordaki Marka Kulübü ÇİLTAR Masa Tenisi Spor Kulübü

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Futbol Turnuvası Başlıyor

MİLLİ VE REKORTMEN ADANALI YÜZÜCÜ BEHÇET KURTİÇ

Baran Yücekaya Genç Parti Genel Başkan Danışmanı oldu

'Kasım Curun' Yüreğir'de güven tazeledi

'Galip Dalgıç' güven tazeledi

'Ümit Kök' Genç Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

"ADANA KARANLIĞA TERK EDİLEMEZ"

“TÜRKİYE HUZUR BULSUN; GEREKİRSE SONUMUZ DARAĞACI OLSUN!”

Zafer Partisi, Gençlik Kolları teşkilat çalışmalarını güçlendirmek amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor

Doğukan Katı Genç Parti Adana İl Başkanlığı ‘na atandı

*YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDEN PAPA ZİYARETİNE SERT TEPKİ*

LİDER EMRETTİ, SEYHAN İLÇE SAHADA

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR