• BIST 100

    9709,34%-0,24
  • DOLAR

    35,49% 0,02
  • EURO

    36,41% 0,35
  • GRAM ALTIN

    3044,31% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4885,33% 0,06

DİKKAT! 1 AYDAN FAZLA SÜREDİR UYKUSUZLUK YAŞIYORSANIZ İNSOMNİA OLABİLİRSİNİZ

Uyku, insanın, yoksunluğu karşısında en dayanaksız olduğu, kaçınılmaz ve önlenemez bir biçimde yerine konması gereken bir durum. Uykusuzluk hastalığı olarak bilinen “İnsomnia” pek çok insanda görülüyor.

Sağlık 3.02.2024 08:43:00 0
DİKKAT! 1 AYDAN FAZLA SÜREDİR UYKUSUZLUK YAŞIYORSANIZ İNSOMNİA OLABİLİRSİNİZ

İnsomnia hastalığının uykuya başlamada, sürdürmede, dinlendirici ve kaliteli uyumada güçlük yaşattığını belirten Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen, insomnianın kişilerin günlük hayat performanslarını da olumsuz etkilediğini söyleyerek, hastalık hakkında açıklamalarda bulundu.

Gerçek işlevi hala bilinmemesine rağmen, yemek ve içmek gibi yaşam için gerekli fizyolojik bir ihtiyaç olan uyku, beynin istirahat ettiği bir süreç değil; aktif, kompleks ve dinamik bir süreç olarak biliniyor.  Basit bir süreç olmayan uyku, beynin birçok kısmı tarafından kontrol edilen çeşitli evrelerden oluşuyor. Sağlıklı uyku; uykuya dalış, hafif, derin ve rüya uykusu evrelerinin yeterli sürelerde görülmesi ile sağlanıyor. Psikolojik faktörlerle birlikte fiziksel hastalıklar ve tedavide kullanılan ilaçlar da uykusuzluğa yol açabiliyor. Uykuda hareket bozuklukları, parasomniler, uykuda solunum bozuklukları gibi bazı primer uyku bozuklukları da uykusuzluğa yol açabiliyor.

İnsomnia (uykusuzluk) uyku için yeterli fırsat ve imkan olmasına rağmen, süreğen bir şekilde uykuya başlamada, sürdürmede, dinlendirici ve kaliteli uyumada güçlük ve sonuçta gün içi işlevselliğinde bozulmalarla karakterize şekilde ortaya çıkıyor. Erişkinlerin yüzde 30-40’ı yaşamlarının bir döneminde uykusuzluk yakınmaları tanımlarken, yüzde 10-13’ü yaşamlarını ileri derecede etkileyecek düzeyde uykusuzluk tanısı alıyor.  Ülkemizde yapılan çalışmada ise kişilerin yüzde 9’unun insomnia tanısı taşıdığı görülüyor.

İNSOMNİA DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

İyi bir uykunun fiziksel, ruhsal tamir ve yenilenmemiz için gerekli bir süreç olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen “Yenilenme sağlanmadığında fiziksel belirtilerin yanında ruhsal olarak isteksizlik motivasyon kaybı, sinirlilik, dikkat ve bellek bozuklukları ortaya çıkıyor. İnsomniya hastalarında depresyon ya da diğer bir psikiyatrik bozukluk gelişme riski yüksek. İnsomniya hastalarının, insomni olmayanlara göre 3 buçuk yıl içinde depresyon gelişimi dört kat, anksiyete bozukluğu gelişimi iki kat, madde kötüye kullanımı ya da bağımlığı da yedi kat fazla görülüyor. Diğer taraftan hemen her psikiyatrik bozuklukta uykusuzluk yüksek oranlarda bir belirti olarak ortaya çıkıyor” dedi.

BU BELİRTİLER UYKUSUZLUK HASTALIĞINA YAKANLANDIĞINIZI İŞARET EDİYOR OLABİLİR!

Kaygı seviyesi yüksek, obsesif kişilik özellikleri gösteren, kontrolcü kişilerde insomnia görülme oranının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Fuat Özgen, “Gün içinde yorgunluk, kırıklık, dikkat, konsantrasyon, bellek güçlüğü, sosyal ya da mesleki işlevsellikte bozulma veya düşük okul performansı insomnianın belirtileri arasındadır. Ayrıca duygudurum bozukluğu, irritabilite (sinirlilik hali), gündüz uykuluğu, motivasyon, enerji ya da inisiyatifte azalma, hafıza sorunları, dikkat eksikliği,  işte ya da araç kullanırken hata yapma veya kaza yapma eğiliminde artma, uyku yoksunluğuna bağlı gerginlik, baş ağrısı, mide-bağırsak sistemine ait semptomlar da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor” dedi.

STRES İNSOMNİAYI TETİKLİYOR

Kişinin tıbbi öz geçmişinin, fiziksel muayenenin ve bazı kan testlerinin uykusuzluğun nedenlerinin belirlenmesinde fayda sağlayacağını aktaran Prof. Dr. Fuat Özgen, insomnianın nedenleri hakkında ise şunları söyledi: “Uyku hijyeninin en temel kuralı sabah erken, aynı saatte kalkmak ve uyku gelince yatmak olarak biliniyor. Çoğu vakada uykusuzluk birkaç faktörün bileşimi sonucu oluyor. Bu faktörler arasında uyku hakkında ne düşündüğünüz, yaşam koşullarınızın seçimi ve nerede uyuduğunuz yer alıyor. Bazı durumlarda, tıbbi veya psikiyatrik problemler sebebiyle kullanılan ilaçlar uykusuzluk nedeni olarak ifade ediliyor. Eğer uyku sağlığınız bir aydan daha uzun süredir bozuksa ve günlük işlevlerinizi bozuyorsa doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Uykuyla ilgili solunum bozuklukları, huzursuz bacaklar sendromu, psikiyatrik bozukluklar ve diğer tıbbi bozukluklar da uykusuzluğa neden olabiliyor. Bilgisayar, televizyon, iş hayatı, trafikte geçen zaman, görevler, akıllı telefonlar, ödevler, kent yaşamının getirdiği stres oluşturan faktörler insomnianın artışına yol açıyor. Günlük yaşantımızda oluşan stres faktörleri kronik uykusuzlukta, bireysel farklılık olmakla birlikte başlatıcı faktör olarak rol oynuyor. Uykusuzluğun kronik hale gelmesi için genetik faktörler, kişilik yapısı, yatakta uzun zaman geçirme gibi sürdürücü faktörler de önem taşıyor”

UYKUSUZLUK KİLO ALDIRABİLİR

Prof. Dr. Fuat Özgen, uyku yoksunluğunun bazı hormonların salınımını da etkilediğini aktararak sözlerine şöyle devam etti. “Büyüme hormonu uykuda bedenimizi tamir edip, yara iyileşmelerini hızlandırırken yaşlanmayı yavaşlatıyor. Bu hormon özellikle çocukların büyümesini doğrudan etkiliyor. Uyku yoksunluğu çeşitli hormonların salınımını bozuyor. ‘Doydum’ diyen leptin hormonunun salınımı azalırken ‘Açım, yemem lazım’ diyen Ghrelin hormonu az uyunduğunda artıyor. Bu da kilo alımı, enerji tüketiminde azalma, yüksek kalorili gıdalara düşkünlüğe neden oluyor. Altı saatten az uyuyanlarda, 7-9 saat uyuyanlara kıyasla yüzde 30 daha fazla obezite görülüyor. Yeterli süre ve kalitede uyku, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Az uyuyanlar enfeksiyonlara daha çabuk yakalanıyor. Uyku süresinin kısalması ile bağışıklıkta rol oynayan çeşitli protein oranlarında artışlar görülüyor. Yine kan hücrelerinden salınan enfeksiyondan koruyan moleküllerin düzeyi de azalıyor. Gerek virüs gerekse bakteriyel enfeksiyonlara eğilim artıyor. Yedi saatten az uyuyanlarda soğuk algınlığı, grip benzeri enfeksiyonlar üç kat daha sık gelişiyor. Az uyuyanlarda insülin direnci artıyor. Uykusuzluk çeken hastalar gibi beş saatten az uyuyanlarda da şeker hastalığı gelişimi üç kat artıyor” ifadelerini kullandı.

İNSOMNİADA NEDENE YÖNELİK TEDAVİ PLANLANMALI

Tedaviye başlamadan önce iyi bir değerlendirme yapılıp insomnia nedeninin ortaya konması gerektiğini belirten Prof. Dr. Fuat Özgen, “İnsomnia psikiyatrik veya fiziksel bir hastalığın belirtisi olarak insomnia ortaya çıkmışsa bu hastalığın tedavisi uykusuzluğun tedavisinde öncelikli oluyor. Yine uykuda hareket bozukluğu gibi primer bir uyku bozukluğu sonucu ortaya çıkan insomniada tedavi tamamen farklı prensiplerle yapılması gerekiyor. Uyku hijyeni eğitimi, bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri gibi farmakolojik olmayan tedaviler kronik insomniada birincil tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. En temel öneriler, sabah kalkış saatinin erkene alınması, akşam uyku gelince yatılması, uyunmayan sürenin yatakta geçirilmemesi olarak ifade ediliyor. Uykusuzluğa neden olan ikincil nedenler tespit edilerek ve bunlara yönelik tedavilere öncelik vermesi büyük önem taşıyor. Uykusuzluk çeken kişiler sıklıkla doktora başvurmadan kendi kendini tedavi maksadıyla ilaç ve alkole başvurduğunda bu durum hastalığın kronikleşmesine yol açıyor” diye konuştu.

İNSOMNİAYA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Prof. Dr. Fuat Özgen, insomniaya karşı alınabilecek kişisel önlemleri sıraladı:

  • Sabah uyanınca yataktan çıkılmalı
  • Her sabah aynı saatte ve erken kalkılmalı
  • Gündüzleri uyunmamalı
  • Düzenli egzersiz yapılmalı ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalı
  • Yatak odası ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmalı
  • Yatak odası uyku dışında çalışmak için kullanılmamalı
  • Uyku saatine yakın yemek yememeli
  • Kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından kaçınılmalı
  • Uyku gelmeden yatağa gidilmemeli, yatakta uyumaya çabalamamalı

TURYİD’İN YENİ YÖNETİM KURULU BELLİ OLDU: KURULUN BAŞKANLIĞI YENİDEN KAYA DEMİRER’E EMANET

ÇUKUROVA BELEDİYESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Adana'da Cumhurbaşkanı heyecanı!

ORMANCILIK OLİMPİYATLARI’NIN AÇILIŞI VALİ KÖŞGER’İN KATILIMIYLA YAPILDI

SARIÇAM BELEDİYESİ İLE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDAKİ PROTOKOL İMZA TÖRENİ VALİ KÖŞGER’İN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DAİMFED ile İMO yeni projelere yelken açıyor

Nacar: Sağlıkta Mesai Biter Hizmet Bitmez!

" Şampiyonluk için tek yumruk olduk"

CIBAFI, TKBB ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Katılım Finansın Geliştirilmesi için Stratejik İş Birliği Gerçekleştirdi

BAŞKAN TEKİN: SATRANÇ SPORUNUN YAYGINLAŞMASI İÇİN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ

Gazeteci Özke Çukurova Üniversitesi’nde tecrübelerini paylaştı

Tevke’den ÇGC’ye 10 Ocak ziyareti

İrfan Uzun: "Siyasete Yönelik Tehditler, Demokrasiye ve Millet İradesine Yapılmış Bir Saldırıdır"

MHP SEYHAN İLÇEDEN MUHTARLAR İLE İSTİŞARE

"Ligde ikinci yarıya 3 puan ile başlamak istiyoruz"

Adanalı Yazar Saba Kırer 17. Çukurova Kitap Fuarında Sevenleriyle Bir Araya Geldi.

Ümit Özdağ Adana’da büyük ilgi gördü

"Ligde ikinci yarıda başarılı olmayı hedefliyoruz"

AK Parti Adana İl Başkanlığı’ndan Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı

Ekşi Mayalı Ekmek ve Tarhana: Sağlık İçin Doğal Destek

Genel Başkan Bedri Yalçın: "Erken Seçim Şart, Halkın Gözünü Boyayan Taktikler Tükenmiştir"

Başkan Bekir Ulu: "Atletizmle Başarıya, Sporla Geleceğe Yürüyoruz!"

Gazetecilik Fedakarlık ve Tarafsızlık İster

İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi'nden Ortak Gelecek Vizyonu

Business Life Dergisi 4. Yaşını Görkemli Bir Etkinlikle Kutladı

İYİ Parti’den 10 Ocak ziyareti

ÇGC Basın Yarışması sonuçlandı

A Parti İl Başkanı Murat Üzümcü: Türk Milleti, Bölücü Planlara Prim Vermez

Hüzün yaprak bir yanımız; bir yanımız umut bahçe: ‘Beni Yazdıklarım Büyüttü’

Yumurtalık Sanayi ve İş Adamları Derneği kuruldu…

Yükleniyor

ÇUKUROVA BELEDİYESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Yüreğir’de Görkemli Kreş Açılışı

ÇUKUROVA BELEDİYESİ BAŞKANLIK KOŞUSUNU “GÖRKEM KAPTAN” KAZANDI

BAŞKAN ULUDAĞ MAHALLE MUHTARLARIYLA BULUŞTU

OFF-ROAD FESTİVALİ ÇUKUROVA’YA ÇOK YAKIŞTI

ADANA BÜYÜKŞEHİR İLE YÜREĞİR BELEDİYESİ’NDEN ORTAK TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Yüreğir’de Mahalle Buluşmaları Başladı

YÜREĞİR BELEDİYESİ’NDEN TOPLU SÜNNET ŞÖLENİ

BAŞKAN DEMİRÇALI, KAZIM KARABEKİR SAKİNLERİYLE BULUŞTU

SEYHAN’DA “ ENGELLERİ AŞALIM, BİRLİKTE GÜLELİM” ETKİNLİĞİ

" Şampiyonluk için tek yumruk olduk"

BAŞKAN TEKİN: SATRANÇ SPORUNUN YAYGINLAŞMASI İÇİN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ

"Ligde ikinci yarıya 3 puan ile başlamak istiyoruz"

"Ligde ikinci yarıda başarılı olmayı hedefliyoruz"

Başkan Bekir Ulu: "Atletizmle Başarıya, Sporla Geleceğe Yürüyoruz!"

'Selahattin Özbay' ligde ikinci yarı öncesi umut dolu açıklamalarda bulundu

Gündoğdu yine Adana Şampiyonu

"Altyapıda mücadelemiz dur-durak bilmeden devam ediyor"

"İkinci yarıda başarılı olacağız"

'Sedat Şahinturk' Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 Futbol Kulübü'nde

Adana'da Cumhurbaşkanı heyecanı!

İrfan Uzun: "Siyasete Yönelik Tehditler, Demokrasiye ve Millet İradesine Yapılmış Bir Saldırıdır"

MHP SEYHAN İLÇEDEN MUHTARLAR İLE İSTİŞARE

Ümit Özdağ Adana’da büyük ilgi gördü

AK Parti Adana İl Başkanlığı’ndan Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı

Genel Başkan Bedri Yalçın: "Erken Seçim Şart, Halkın Gözünü Boyayan Taktikler Tükenmiştir"

İYİ Parti’den 10 Ocak ziyareti

A Parti İl Başkanı Murat Üzümcü: Türk Milleti, Bölücü Planlara Prim Vermez

AK PARTİ SEYHAN İLÇE GENÇLİK KOLLARI 7. OLAĞAN KONGRESİ YAPILDI

Adem Boğa BTP Adana İl Başkanı Ahmet Haznedar'ı ziyarette bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR