• BIST 100

    8663,88%-2,49
  • DOLAR

    34,33% 0,10
  • EURO

    37,39% 0,59
  • GRAM ALTIN

    3022,92% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4989,57% 0,28

GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIRKEN DİKKAT!

Cilt kanseri riskini artırmayın!

Güncel 1.08.2024 13:11:00 0
GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIRKEN DİKKAT!

Güneşin yaşamsal önem taşıyan işlevleri olsa da, ultraviyole ışınlarına fazla maruz kalmak ciltte yaşlanmaya ve lekelere, çok daha önemlisi cilt kanserine yol açabiliyor. Bu olumsuz etkilerden korunmak için cilt tipine uygun bir güneş koruyucu seçmek, ürünü doğru zaman aralıklarında ve doğru miktarda kullanmak büyük önem taşıyor. Bu detaylara dikkat edildiğinde cildimizi güneşin zararlı ışınlarından en iyi şekilde koruyabileceğimize dikkat çeken Acıbadem Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın, “Krem, losyon, yağ, sprey veya jel formundaki güneş koruyuculardan maksimum fayda elde etmek için uygulama sıklığına  dikkat etmek, yeterli miktarda uygulamak ve ürünü cilt tipine göre seçmek çok önemlidir. Zira, doğru koruyucu seçilmezse cilt hızla yaşlanır. Çok daha önemlisi, güneşten yeterince korunma sağlanamadığı için cilt kanserinin gelişme riski artar. Cilt tipine uygun ve 15-50 SPF aralığındaki koruyucu ürün güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, denize veya havuza girdikten sonra işlem mutlaka tekrarlanmalıdır. Ayrıca koruyucu ürün sadece güneşli değil, bulutlu günlerde ve yapay aydınlatıcı ortamlarda da mutlaka uygulanmalıdır” diyor.

Alerjik bünyeniz varsa, dikkat! 

Güneş koruyucular cilde gelen ultraviyole ışınlarını yansıtarak (organik veya fiziksel koruyucular) veya güneş ışığını absorbe ederek (inorganik veya kimyasal koruyucular) etki gösteriyorlar. Fiziksel güneş koruyucular ultraviyole ışığını yansıtarak veya çevreye dağıtarak etki gösterdikleri için alerjik tepkiye yol açmıyorlar. Bu nedenle yoğun güneşe maruz kalacak olan kişilere, hamilelere, 2 yaş altı (6 aydan büyük) çocuklara tavsiye ediliyor. Ancak titanyum dioksit, magnezyum oksit, demir oksit veya çinko oksit içeren fiziksel koruyucuların deri yüzeyinde kalın bir tabaka oluşturmak, güneşte yumuşayıp siyah noktalara yol açmak gibi dezavantajları bulunuyor. Güneş ışığını absorbe eden kimyasal güneş koruyucuların ise sentetik organik kimyasallardan meydana geldiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın, “Dolayısıyla kimyasal koruyucular hassas kişilerde alerjik ve fotoalerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca bazı kimyasal güneş koruyucular güneşe maruziyet sonrası yıkıma uğrayarak etkilerini kaybederler. Bazıları ise sistemik olarak emilime uğrarlar. Bu nedenle 2 yaş altı kullanımları sakıncalıdır. Son dönemde kimyasal güneş koruyucularda da mikronize formülasyonlar geliştirilmiştir. Geliştirilen mikronize formülasyonlar  güneş ışığına daha dayanıklıdır. Ayrıca deriden emilimleri azaltıldığı için alerjik reaksiyon riski de azdır” diye konuşuyor. 

Cilt tipinize uygun ürün seçin! 

Güneş koruyucu ürünleri seçerken cilt tipinize uygun olmasına dikkat etmeniz şart! Yağlı ciltlerde losyon ve jel formu, kuru ciltlerde ise krem tarzında güneş koruyucular daha sağlıklı sonuç veriyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın, yağlı ve sivilcelenmeye yatkın bir cildiniz varsa, krem formunu tercih etmemeniz gerektiği uyarısında bulunarak, “Ciltte oluşan tabaka rahatsızlık hissi vermesinin yanı sıra güneşte yumuşayarak gözenekleri kapatıp siyah noktalara ve sivilcelenmeye neden olabiliyor. Eğer cildiniz kuruysa jel formu kullanmayın, zira deride kuruma, kaşıntı ve ileri formlarda egzama oluşabilmektedir” diyor.   

İnce bir tabaka halinde uygulayın

Güneş kremini yüzünüze sürerken öncelikle cilt tipinize uygun, en az 15 koruma faktörlü bir ürün seçtiğinizden emin olun. Ürünü göz çevreniz dahil, boyun ve dekolte bölgesine ince bir tabaka halinde sürün. Lekelenmeye yatkın cildiniz varsa, “tinted” yani renkli formda güneş koruyucuları tercih edin. Sprey şeklindeki güneş koruyucular, uygulama esnasında göze ve buruna kaçma olasılığı nedeniyle yüzümüz için tavsiye edilmiyor.

Güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürün
 

Koruyucuları, yeterli etkinlik sağlamaları için güneşe çıktığınız an değil, cildinizi temizleyip nemlendirdikten sonra, güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulamanız çok önemli. En az iki saatte bir yenilenmesi gereken güneş koruyucuları yüzdükten, terledikten ve suya her maruz kaldıktan sonra yeniden sürmeyi de ihmal etmeyin. 

SPF değerine dikkat edin

Açılımı “Sun Protection Factor” olan SPF değeri cildin minimal eritem dozunu (MED) kaç kat uzatabildiğini gösteriyor. Yani, yanmadan güneşte kalabileceğiniz süreyi tanımlıyor. Genelde kullanacağınız ürünün 15-50 SPF aralığında yer alması gerekiyor. Klinik çalışmalar 50 SPF üstünün koruyuculuğunda bir fark olmadığını ortaya koyuyor. SPF 15 doğru şekilde ve yeterli miktarda uygulandığında yüzde 93, SPF 50 ise yüzde 98 oranında koruyor.

Güneş altında bırakmayın

Güneş altında veya yüksek ısıda uzun süre bekletildiklerinde kıvamı koyulaşan güneş koruyucular ciltteki gözenekleri kapatıyor ve bunun sonucunda sivilcelenmeye yol açabiliyor.  Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın, “Bu nedenle güneş koruyucular güneş altında asla bırakılmamalı ve normal oda ısısında saklanmalıdır” diyor.

Yüz ve boyuna 1 çay kaşığı şart! 

Güneş kremini vücudunuza doğru miktarda sürmeniz çok önemli. Zira, az sürdüğünüzde cildiniz yeteri kadar korunmuyor.  Fazla sürdüğünüzde ise ürün ciltteki gözenekleri kapatarak sivilcelenmeye neden olabiliyor. Ayrıca organik güneş koruyucuları cilde fazla sürmek etken maddelerin sistemik dolaşıma katılma miktarını arttırabiliyor. Bunun sonucunda bazı toksik reaksiyonlar gelişebiliyor. Etkin bir koruma için güneş koruyucu ürünü; tüm yüz ve boyuna 1 çay kaşığı, ön ve arka gövdeye 2 çay kaşığı, her üst ekstremiteye 1 çay kaşığı ve her alt ekstremiteye 2 çay kaşığı miktarında sürmeniz gerekiyor. 

 Çocuklarda bu hataları asla yapmayın! 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın, çocuklarda fiziksel (inorganik) güneş koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “6 aya kadar güneş koruyucu kullanmak gerekmez” diyor.  Dr. Figen Akın, çocuklarda güneş kremini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: “Solumayı engellememek için sprey formundaki güneş kremleri asla rüzgar yönüne sıkılmamalı ve yine asla yüz veya ağız yakınına püskürtülmemelidir. Ayrıca yüze doğrudan püskürtüldüğünde ağız ve burun yoluyla solunması riski nedeniyle koruyucu önce ellere sıkılmalı, ardından yüz ve diğer alanlara uygulanmalıdır. Yaz aylarında böcek kovucu sürülen çocuklarda güneş kremleri daha sık tekrarlanmalı, ancak böcek kovucuların deriden emilimini arttırdığı için aynı anda uygulanmamalıdır. Bunların yanı sıra sistemik emilim riski  nedeniyle nano partiküllü güneş kremleri çocuklarda kullanılmamalıdır.” 

 


ADANA’DA SANATIN KAPILARINI ARALAYIN: ÜNLÜ İSİMLERLE BİREBİR EĞİTİM!

1,1 milyar kişi işitme kaybı riski altında!

“MÜCEVHER” YAYINDA!

AYGÜL YÜRÜR AŞKIMIZLA ÖLÜYORUM

Cumhuriyet Şiirleri Yarışması’na Ceyhan’da Büyük İlgi

Başkan Zeydan Karalar’dan kadına yönelik artan şiddetle ilgili açıklama

“Cumhurbaşkanı halkın değil şirketin çıkarına göre karar veriyor”

Çukurova Üniversitesinde Erasmus Deneyimi

ANAHTAR PARTİ ADANA’DA 2 GÜÇLÜ İSMİ KADROSUNA DAHİL ETTİ

Seksten başka her şeyi seksüalize ederler…

Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI BAŞLADI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Borç herkesimin yaşam biçimine döndü”

‘’ÇUKUROVA’DA BİR PUDUHEPA’’ SERGİSİ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Olağan Genel Kurulu Manavgat’ta yapıldı

Çukurova Üniversitesinde Bilgi Günü…

CHP ADANA’DAN ESENYURT TEPKİSİ

TEMAD’tan ÇGC’ye ziyaret

Ayhan Barut, deprem gerçeğine karşı duyarsız kalan AKP iktidarına tepki gösterdi

Belçikalı misafirleri ağırladık

VERGİ ÖDEMELERİNİZİ UNUTMAYINIZ

Tekzip

ÇOCUĞUNUZ ATEŞLİ HAVALE GEÇİRİYORSA…

Kalp hastalıklarının 11 belirtisi

ADANA’NIN 15 İLÇESİNDE ‘ANADOLU BULUŞMALARI’: YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDEN SAHADA BÜYÜK ÇALIŞMA

Hilal’e Adanmış Kalplerle Nesiller Boyu Yardımseverlik

Aile Hekimliği ödeme yönetmeliğine itiraz

Kozan İdemköy Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirildi

BUGÜNLERDE ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN 4 HASTALIK!

Akdeniz Off–Road Kupası 2–3 Kasım’da Karaisalı Örcün’de

Yükleniyor

BAŞKAN OYA TEKİN’DEN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

“CUMHURİYET EN BÜYÜK GÜVENCEMİZDİR”

YÜREĞİR’İN MİNİK ÖĞRENCİLERİ 29 EKİM’İ COŞKUYLA KUTLADI

“ÜLKEMİZİ MUASIR MEDENİYETLERİN ÜZERİNE ÇIKARMAK ADINA BIKMADAN YORULMADAN ÇALIŞACAĞIZ”

Başkan Kadir Aydar: "Atatürk’e ve Cumhuriyet’e Bağlılığımızla Yürüyoruz!"

“Cumhuriyet; daha güçlü bir yapıyla sonsuza dek yaşamalıdır”

YÜREĞİR BELEDİYESİ’NİN 2025 YILI MALİ BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ

YÜREĞİR’DE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ YAPILDI

BAŞKAN BİLAL ULUDAĞ MUHTARLARLA YEMEKTE BULUŞTU

SEYHANLI MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI

Ceyhan 1967 FK’yi tutabilene aşk olsun

A/C FİT’ TEN AKKAPI OLUŞUMSPOR’A SPONSORLUK DESTEĞİ

PALETSİZ 36 METREYE DALARAK REKOR KIRDI, ADANA’YA BÜYÜK GURUR YAŞATTI

Cesur Tayboğa ve Ekibi Aladağlar’ın tehlikeli zirvesine çıktı

- Adana’da tenis dolu 10 gün

Özden; ‘Gözümüzle değil, Kalbimizle kazanıyoruz’

ÇİLTAR Masa Tenisi İhtisas Türkiye Kupası’nda 2. Oldu

Beta Enerji Adana Engelliler Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Süper Ligi'nde

Yeni bir yıldız yetişiyor

Başkan Av.Oya Tekin,“Marka Kulübümüz ÇİLTAR Masa Tenisi İhtisas’ı Desteklemeliyiz”

ÖZKUT ÖZDEMİR: "ADANA İÇİN BÜYÜK PROJELERLE GELİYORUZ"

Başkan Yusuf Kanlı vatandaşları dinledi

Devlet Bahçeli’nin mesajı Adana’da hayat buluyor!

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN STRATEJİK REFORMLAR VE ORTAK KALKINMA HAMLESİ

AK Parti Seyhan ve Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Tunç: “Milletimiz 15 Temmuz’da tarihi bir destan yazdı”

İrfan Uzun Türkiye İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı

Ertekin Yeniden Başkan

İyi parti İl Başkanı Veysel Yıldız’dan kongre sonrası açıklama geldi.

Umut Yanar Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın Başdanışmanı oldu

Erol Kahraman Kaybetti, İftar Çadırı Gitti!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 10 9 0 1 20 28
2.Samsunspor 11 8 2 1 12 25
3.Fenerbahçe 10 7 1 2 14 23
4.Beşiktaş 10 6 2 2 9 20
5.Eyüpspor 11 5 2 4 6 19
6.Sivasspor 11 5 4 2 1 17
7.Göztepe 10 4 3 3 4 15
8.İstanbul Başakşehir 10 4 3 3 3 15
9.Kasımpaşa 11 3 3 5 -2 14
10.Konyaspor 11 4 5 2 -4 14
11.Trabzonspor 10 2 2 6 0 12
12.Gazişehir Gaziantep 10 3 4 3 -1 12
13.Bodrum FK 11 3 6 2 -5 11
14.Antalyaspor 11 3 6 2 -10 11
15.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
16.Rizespor 10 3 6 1 -11 10
17.Kayserispor 10 1 3 6 -6 9
18.Hatayspor 10 0 7 3 -10 3
19.Adana Demirspor 10 0 8 2 -15 2

YAZARLAR