-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,06
-
EURO
51,08% -0,19
-
GRAM ALTIN
6399,48% -0,28
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
IBAN’la ödeme alanlar yandı! Cezalar belli oldu...
Hazine ve Maliye Bakanlığı işletmelere IBAN yoluyla gelen para transferlerini incelemeye başladı. Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere ceza kesilecek.
Kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, elektronik mağazalarında kredi veya banka kartı ile ödeme almak yerine, müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren, üstelik alışveriş karşılığında fiş-fatura kesmeyen esnafa kötü haber geldi.
Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Devleti vergi kaybına uğrattıkları için vergi incelemesi yapılacak.

15 BİN TL'YE KİRALIK IBAN!
Son dönemde esnaf, banka POS cihazlarının yüksek komisyon oranları ve alışveriş bedelinin tahsil sürelerinin 45 güne yaklaşması nedeniyle IBAN ile ödemeye yönelmişti.
Pek çok esnaf işyerine IBAN'ların olduğu karekodlu tabela koymaya başlamıştı. Ancak IBAN ile ödeme suistimalleri de beraberinde getirdi. Kimi esnaf kendilerinin IBAN'ını kasa önüne koyarken, kimi de üçüncü şahıslara ait IBAN'ları kiralamaya başlamıştı. Birçok işletme aylık 15-20 bin TL'ye başkalarının IBAN'larını kiralayarak hem gerçek kazançlarını beyan dışı bırakıp vergiden kaçıyordu hem de dolandırıcılığa zemin hazırlıyordu.
Kredi kartı ile alışveriş yapıldığında fiş ve fatura kesmek zorunda olan esnaf, IBAN'la ödemede fiş de vermiyordu. Vatandaştan, havalenin açıklama kısmına da 'ödeme' yazılmasını ya da boş bırakılmasını istiyordu. IBAN ile ödeme, vergisini ödeyen esnafla haksız rekabete de neden oluyordu.

BANKA HESAPLARI İNCELENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı IBAN ile ödeme yaygınlaşınca esnafın banka hesaplarını incelemeye aldı. İşletmelere ve işletmeyle ilişkili tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler inceleniyor.
Sadece işletme sahiplerinin değil yakınlarının ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetleniyor. Banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkılıyor.
Gerçek kazançlarını beyan dışı bırakanlar denetim kapsamına alınıyor. Kiralama yoluyla edinilen banka hesapları da MASAK mevzuatı çerçevesinde terörün finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsuru barındıran eylemler kapsamında inceleniyor.

CEZA KESİLİYOR
Denetimleri sıklaştıran Maliye binlerce işletmeyi tespit etti. Kendisine ait banka hesabına (IBAN) ödeme alan işletmelerin yaptıkları mal ve hizmet satışlarına ilişkin belgelerini düzenlemeleri gerekiyor.
Banka hesapları ile düzenledikleri belgeler arasında herhangi bir uyumsuzluk bulunmazsa ceza kesilmiyor. Ancak, ödemeleri banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor.
Beyan dışı bırakılmış hasılat nedeniyle vergi kaybına neden olunduğu için vergi incelemesi de yapılıyor veyayapılan tespitler esas alınarak dönem matrahları takdir ediliyor, vergi cezaları kesiliyor.
NACAR, KARAİSALI’NIN SAĞLIĞINI KONUŞTU
CHP SEYHAN’DA 96 MAHALLE TEMSİLCİSİYLE BULUŞTU
Mehmet Uygur Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı oldu
Adanalı şair ve yazarlar “Kütüphaneler iyileştirir” diyecek
İstanbul Lider Koleji, Büyükler Türkiye Kürek Kupası’nda 3 Madalya Kazandı
HAYVANLARI KORUMA KANUNU KAPSAMINDA DÜZENLENEN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI VALİ SAYIN MUSTAFA YAVUZ'UN BAŞKANLIĞINDA YAPILDI
ATÜ’DEN 200 KİŞİLİK İSTİHDAM İÇİN SON ÇAĞRI!
Sosyal-İş’ten Eğitim Sen TİS Sürecine İlişkin İş Bırakma Kararı
12. Geleneksel Futbol Turnuvası Başlıyor
Adana için ‘Güçbirliği’ vakti
ÇUKUROVA’DA İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR
CHP Seyhan İlçe Örgütü, ÇGC'yi ziyaret etti
Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu Gelsenkirchen`de buluştu
Sarıçam’da 'El Emeği Göz Nuru Ürünler Pazarı' Kapılarını Açıyor
Büyükşehir’den kadınlara rahim ağzı kanseri aşısı
Nacar’dan gençlere: Bu meslek insan sevgisi ister
Cumhurbaşkanının ismini duyunca gözyaşları sel oldu
SEYHAN’IN İRADESİ İÇİN TEK YÜREK: "ADALET YERİNİ BULANA KADAR BURADAYIZ!"
HİZMETTE HIZ, FİLODA GÜÇ: YÜREĞİR’E 3 YENİ ARAÇ
CANSUYU, RAMAZAN BEREKETİNİ KITALARA TAŞIDI: 58 ÜLKEDE KARDEŞLİK SOFRALARI
Defterdar Balıkcı’dan ÇGC'ye ‘Hayırlı olsun’ ziyareti
"Türkiye Şampiyonası yolunda başarılarının devamını diliyoruz"
MİMAR KEMAL İLKOKULU ÖĞRENCİLERİ TOPRAĞA UMUT EKTİ: "BENİM DE DİKİLİ BİR AĞACIM VAR"
BİNFİKİR TİYATROSU’NDAN BRÜKSEL’DE ÇİFTE BAYRAM
Prof. Dr. Ahmet Karacalar: "Su İçsem Yarıyor Diyorsanız Lipödem Olabilirsiniz"
OĞUZ ŞAHİN’DEN YEREL YÖNETİM POLİTİKALARINA DAİR ÇARPICI DEĞERLENDİRME!
Portakal Çiçeği Karnavalı 1 Nisan'da başlıyor
Adana İl Başkanı Muhammet Çelebi Keyhıdır: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Tehdit”
EMPERYALİZMİN KÖLELEŞTİRME SAVAŞINI DURDURALIM
KATODER Suriye’ye yatırımcı götürecek
Yükleniyor




