Tarih: 07.03.2024 07:52

IRKÇILIK VE AVRUPA’ DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞ TARTIŞILDI

Facebook Twitter Linked-in

Almanya’nın Köln şehrinde Friedrich- Ebert- Vakfının ( FES)  desteğiyle hayata geçen, Elif Dartan’ ın koordinatörlüğünü üstlendiği “ Halk buluşmaları, Sohbetleri” projesi kapsamında Köln’ün Mülheim semtindeki Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF) Derneğinde “ırkçılık ve siyasi yansımaları, ırkçılığa karşı protesto mitingleri”  konulu bir panel düzenlendi.

 

FES proje çalışanı gazeteci Mehmet Tanlı’ nın moderasyonunu üstlendiği Panel’ de  Irkçılık konusunda kitap yazan, NSU cinayetleri duruşmalarının tümünü izleyen gazeteci- yazar Yücel Özdemir konuyla ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi. 

Yücel Özdemir ; “Avrupa’da yükselen aşırı sağ ve ırkçılığın tehlikeli boyutlara ulaştığını herkes görmekte artık. Ama buna karşın 100 binlerce insan küçük büyük Almanya’nın bir çok şehrinde sokağa çıkıyor,  protesto ediyor ve miting alanlarını dolduruyor . Ne yazıkki ama maalesef bu protestolara katılanlar arasında göçmenlerin ve Türk’lerin, Türkiyelilerin  az oluşu bizi üzüyor “. Özdemir devamla  , “ ırkçı AfD partisinin yükselişinde siyasi tıkanıklık önemli rol oynuyor ve yani var olan büyük partilerin sorunlara çözüm bulamaması  AfD nin de bundan bu fırsattan faydalanarak popülist söylemlerle ırkçı emellerine hayata geçirmek için iktidara bir adım daha yaklaştığını görüyoruz . Herkesin bildiği gibi aşırı sağ Avrupa’da yükselişte İtalya’da, Fransa’da,  Hollanda’da Macaristan’da bir çok daha başa Avrupa ülkesinde sağcı partiler ya iktidarda ya da koalisyon ortağılar ya da iktidara adaylar bu tehlikeli gelişimin göçmenler için büyük bir felaket olacağı şimdiden görüyoruz bu anlamda bu aşırı sağın  mutlaka durdurulması için halkların birlikte mücadele etmesi ve sokaklarda miting alanlarında bunu haykırması gerekiyor” dedi. Konuşmasının sonunda ise Yücel Özdemir şunları söyledi; “ Ülkenin sokaklarında yükselen ses, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, faşizme geçit verilmemesi yönünde. Taşınan pankart ve dövizlerde, yapılan konuşmalarda 30 Ocak 1933’te Adolf Hitler’in başbakanlık koltuğuna oturmasından sonra adım adım inşa edilen faşist rejimin yaptığı soykırım ve katliamlar hatırlatılarak, “Bir daha asla demenin tam vakti” deniliyor. Bir kez daha faşizm karşısında sessiz kalınmaması, “Sessiz çoğunluğun artık sesini çıkarması gerektiğine” vurgu yapılıyor.
Geçmişteki faşist rejimle kurulan tarihsel paralellikler, bugünkü faşistlerin yaptığı “Tersine Göç” (Remigration) planları, geniş halk kesimleri arasında antifaşist bilincin alabildiğince güçlü ve diri olduğunu bir kez daha gösteriyor”
Köln  Mülheimdeki panel soru- yanıt bölümüyle son buldu.


Haber:Mehmet Tanlı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —