• BIST 100

    10918,51%-1,07
  • DOLAR

    42,39% -0,02
  • EURO

    49,47% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5742,82% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9299,63% 0,00

Kitaplar gerçekten depresyonu iyileştirebilir mi?

“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” Orhan Pamuk’un romanı Yeni Hayat bu sözlerle başlıyor.

Kültür & Sanat 28.11.2024 10:43:00 0
Kitaplar gerçekten depresyonu iyileştirebilir mi?

Kitapta, okuduğu bir kitaptan sarsılarak etkilenen ve kitabın vaat ettiği yeni hayatın peşinden koşan genç bir kahramanın olağanüstü hikâyesi anlatılıyor.  
Peki gerçek hayatta da böyle şeyler mümkün mü?   


Kitabın çok eski çağlardan beri bir tedavi yöntemi olduğunu belirten eğitimci, yazar Murat Tunalı’ya göre cevap “Evet.” Bilgi ile iyileşme anlamına gelen ‘bibliyoterapi’ de bunun kanıtı. Yönlendirilmiş okuma yoluyla kişisel sorunları çözmenin bir yolu.  
Eğitimci, yazar Murat Tunalı, kişilerin stres ve sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için önce onları dinliyor sonra da kitaplar tavsiye ediyor. Hiçbir yan etkisi olmayan ‘okuma reçeteleri’ birçok kişiye iyi geliyor.  
Yazar Murat Tunalı, dünyanın birçok ülkesinde pandemi sürecinde yoğun bir şekilde yararlanılan bibliyoterapi hakkında ilginç bilgiler verdi:  


DEPRESYON, ANKSİYETE, STRES, PANİK ATAK, UYKUSUZLUK...  
“Bibliyoterapi, sıklıkla psikoterapiyle bağlantılı olarak kullanılan, bir tedavinin parçası olarak okumayı içeren bir terapi biçimidir. Depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, panik ataklar, uykusuzluk ve stres, felçler ve bunların psikolojik sonuçları; kitaplarının yararlı olduğu kanıtlanmış psikiyatrik ve psikolojik durumlara bazı örneklerdir.  
Bilimsel dergi PLOS One'da yayınlanan çalışmada, İskoç araştırma ekibi, depresyon teşhisi konulmuş 200’den fazla hastayı bir araya getirdi; yarısına antidepresan verilirken, diğeri "Depresyonun Üstesinden Gelmek" kitabını okuyarak ve psikologlarla ilgili tartışmalar yaparak bir terapi programını takip etti.  
Dört ayın sonunda, hasta-okuyucuların %42,6'sının depresyon derecesinin, ilaç kullanan hastaların %24,5'ine kıyasla önemli ölçüde azaldığı görüldü. Bir yıl sonra, diğer gruba göre depresyonu daha iyi yönetebildikleri gözlemlendi.  
Tabi ki her araştırma gibi, bibliyoterapinin daha geniş çaplı etkinliği hakkında daha fazla kanıta dayalı araştırma yapılması gerekmektedir.  
Okuma, psikolog veya terapistle yapılan bir seansın yerini tutmasa bile, bilimsel çalışmalar okumanın birçok faydasını kanıtlamıştır.   
Peki bir kitapla baş başa kaldığınızda içinizde neler oluyor?  
Okuma eylemi, sizi bir süreliğine günlük işlerden uzaklaşıp kendinizle baş başa vakit geçirmeye zorluyor. Bir roman okumak uzun süre odaklanmayı gerektirdiğinden, meditasyona benzer şekilde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Eğer durumunuzu anlatan bir kitap okuyorsanız, o zaman daha da iyi.  
Harika bir kitap okuduğunuzda, kitabın aksiyonunu yaşarsınız ve okuduğunuz karakterlerin kendisi olursunuz; bu da hayata dair bakış açınızı ve anlayışınızı derinleştirir.  
Doğru zamanda doğru kitapla karşılaşmak genellikle şansa bağlıdır. O yüzden doğru kitabı birinin önermesi gerekiyor. Bunun için de bir bibliyoterapiste ihtiyaç var.  


ARISTOTELES, NIETZSCHE, FREUD 
Okumanın terapötik faydası ilk olarak antik Romalılar ve Yunanlılar tarafından tanımlandı. Yunan filozof Aristoteles (MÖ 384-322) “Poetika” adlı eserinde olumsuz duyguların iyileştirilmesi ve arınması (katarsis) için edebiyat ve dramanın kullanılması kavramını sunmuştur. Daha sonra filozof Friedrich Nietzsche (1844-1900) ve nörolog Sigmund Freud (1856-1939) edebiyatın olumsuz duygular üzerinde terapötik bir etkiye sahip olabileceğini anlatırken Aristoteles'in katarsis fikrine atıfta bulunmuşlardır.   
KUTSAL KİTAPLAR DA TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK KULLANILDI  
19. yüzyılın ortalarına kadar erken dönem bibliyoterapisi için en çok kullanılan literatür dini metinlerdi. Klinik ortamlarda bilinen ilk organize bibliyoterapi biçimi, Kahire'deki Al Mansour Hastanesi'ndeki hastane personeli ve dini liderlerin tıbbi tedaviye ek olarak hastalarına Kuran okuduğu 19. yüzyıl Mısır'ına kadar uzanır.  


SAVAŞTAN DÖNEN ASKERLERE KİTAPLI TEDAVİ  
Birinci Dünya Savaşı'nın ortasında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Alabama Askeri Hastanesi'ndeki doktorlar ve kitapçılar, savaştan dönen askerlerde travma sonrası stres bozukluğunu hafifletmek için kitap kullandılar.   
1961'de, Webster International'da tanım yayınlandı: "Bibliyoterapi, tıp ve psikiyatride terapötik araçlar olarak seçilmiş okumaların kullanılmasıdır ve yönlendirilmiş okuma yoluyla kişisel sorunları çözmenin bir yoludur."   
Bibliyoterapi günümüzde, yaşlılar ve yeme bozuklukları veya çocukluk bozuklukları çeken bireyler için de kullanılıyor.  
Araştırmalara konu olan kitapların seçimi batı kültürüyle sınırlıdır. Bunu diğer kültürlere; Asyalı, Afrikalı vb. genişletmek gerekecektir.” 
Bülten
 

Fırat Denli: "Engel; yüreklerdeki cesaretin, kararlılığın ve azmin karşısında hiçbir zaman bir sınır değildir"

Halil Nacar’dan 112’ye ziyaret

Yahya Çetin: "Farkında olalım, destek olalım; birlikte her engeli aşalım"

Fırat Alan: "Herkes için eşit haklar ve fırsatlar sunulan bir dünya, hepimizin sorumluluğudur"

Ahmet Güneş: "Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin hayatlarını anlamak ve onların yanında olmak için bir çağrıdır"

Doğukan Katı: "Dünya Engelliler Günü, yalnızca farkındalık değil, aynı zamanda harekete geçmek için bir çağrıdır"

Kasım Curun: "Gelin, daha kapsayıcı ve erişilebilir bir dünya için el ele verelim"

Ali Araz: "Engellilikten kurtulmanın yolu engelleri aşacağına inanmakla başlar”

Semih Sağlam. "Engelli bireylerin azmi, bize hayatta ne kadar güçlü olabileceğimizi öğretiyor"

Hakan Kızmaz: "Engellilikten kurtulmanın yolu engelleri aşacağına inanmakla başlar"

Galip Dalgıç: " Engelli kardeşlerimizin sadece bir gün değil her gün yanındayız"

Mustafa Ceylan: " Karşılaştıkları güçlüklerden yılmadan, azimle çalışan, kararlı duruşları ve çabalarıyla hepimize güç veren kardeşlerimizin yanındayız"

Rektör Beriş Öğrencilerle Buluşmaya Devam Ediyor

Burçin Şahindur: "Onların Yaşama Sevincine Ortak Olacağız. Zorlukları Sevgiyle ve Birlikte Aşacağız"

Ümit Kök: "Engeller engelliler için engel değil, engelliler için en büyük engel biziz"

Zafer Partisi, Gençlik Kolları teşkilat çalışmalarını güçlendirmek amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor

Murat Aydın: "Sevgi varsa, engel yoktur"

"İnegölspor deplasmanında da bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz.”

AIDS (HIV)'DE SESSİZ DEVRİM

Adem Boğa: “Engel, sadece farkındalığın ve anlayışın olmadığı yerde vardır"

Adana Büyükşehir Belediyesi personeline Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi verildi

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

16. Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi Yoğun İlgiyle Tamamlandı

Dünya Toprak Günü Dolayısıyla Burgu Ve Tekstür Yarışmasında Öğrenciler Kıyasıya Yarıştı

VALİ KÖŞGER’DEN GERİ GÖNDERME MERKEZİNE ZİYARET

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU BAŞKAN ULUDAĞ’LA ZİRVEYE ÇIKTI

“Engeller Zihinlerde Başlar, Dayanışmayla Aşılır”

“Adaletin Olduğu Yerde Engel Kalmaz”

Doğukan Katı Genç Parti Adana İl Başkanlığı ‘na atandı

*YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDEN PAPA ZİYARETİNE SERT TEPKİ*

Yükleniyor

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU BAŞKAN ULUDAĞ’LA ZİRVEYE ÇIKTI

Yapay Zeka ChatCPT Başkan Ali Demirçalı’dan Özür Diledi

Bu Yapay Zekâ Değil Adeta Sivri Zekâ!

SARIÇAM BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NDE ANLAMLI PROGRAM

SARIÇAM BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİME DESTEK: OKULLARIN FİZİKİ ŞARTLARI GÜÇLENDİRİLİYOR

Başkan Ali Demirçalı Kırsal Mahallelere Çıkarma Yaptı

KOMPOST ÜRETİM TESİSİ ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar Silivri’den hemşehrilerine duygusal mektup

Başkan Vekili Akkan, Yenibaraj Mahallesi'nde Vatandaş ve Esnafla Buluştu

"İnegölspor deplasmanında da bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz.”

Özel sporcularımız Anıtkabir’i ziyaret etti

Adana’nın Spordaki Marka Kulübü ÇİLTAR Masa Tenisi Spor Kulübü

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Futbol Turnuvası Başlıyor

MİLLİ VE REKORTMEN ADANALI YÜZÜCÜ BEHÇET KURTİÇ

Adana 01 Futbol Kulübü Yönetim Kurulu, Spor Kamuoyuna önemli bir duyuru da bulundu.

"Beykoz Anadolu maçını taraftarımızın desteği ile kazanacağız"

"Takım olarak Beykoz Anadolu Spor maçına odaklandık"

"Sincan Belediye Ankara maçını taraftarlarımızın desteği ile kazanacağız"

"Muğlaspor maçında aldığımız 2-1'lik galibiyet takımımıza moral kazandırdı"

Zafer Partisi, Gençlik Kolları teşkilat çalışmalarını güçlendirmek amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor

Doğukan Katı Genç Parti Adana İl Başkanlığı ‘na atandı

*YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDEN PAPA ZİYARETİNE SERT TEPKİ*

LİDER EMRETTİ, SEYHAN İLÇE SAHADA

MHP SEYHAN’DAN KANAAT ÖNDERLERİNE ZİYARET

Genç Parti Genel Başkanı Şahindur ve ağır topları CHP Genel Kurultayındaydılar

Mustafa Ceylan Genç Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine atandı

Ahmet Anak'tan  Fırat Denli'ye ziyaret

Şahindur: Madem bu kadar koyu CHP'liydin peki neden partinin kaybetmesi için çalıştın”

ZİYAPAŞA’DA MHP COŞKUSU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

YAZARLAR