• BIST 100

    14200,54%-0,68
  • DOLAR

    42,70% 0,05
  • EURO

    50,11% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5952,26% 0,73
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

Kitaplar gerçekten depresyonu iyileştirebilir mi?

“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” Orhan Pamuk’un romanı Yeni Hayat bu sözlerle başlıyor.

Kültür & Sanat 28.11.2024 10:43:00 0
Kitaplar gerçekten depresyonu iyileştirebilir mi?

Kitapta, okuduğu bir kitaptan sarsılarak etkilenen ve kitabın vaat ettiği yeni hayatın peşinden koşan genç bir kahramanın olağanüstü hikâyesi anlatılıyor.  
Peki gerçek hayatta da böyle şeyler mümkün mü?   


Kitabın çok eski çağlardan beri bir tedavi yöntemi olduğunu belirten eğitimci, yazar Murat Tunalı’ya göre cevap “Evet.” Bilgi ile iyileşme anlamına gelen ‘bibliyoterapi’ de bunun kanıtı. Yönlendirilmiş okuma yoluyla kişisel sorunları çözmenin bir yolu.  
Eğitimci, yazar Murat Tunalı, kişilerin stres ve sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için önce onları dinliyor sonra da kitaplar tavsiye ediyor. Hiçbir yan etkisi olmayan ‘okuma reçeteleri’ birçok kişiye iyi geliyor.  
Yazar Murat Tunalı, dünyanın birçok ülkesinde pandemi sürecinde yoğun bir şekilde yararlanılan bibliyoterapi hakkında ilginç bilgiler verdi:  


DEPRESYON, ANKSİYETE, STRES, PANİK ATAK, UYKUSUZLUK...  
“Bibliyoterapi, sıklıkla psikoterapiyle bağlantılı olarak kullanılan, bir tedavinin parçası olarak okumayı içeren bir terapi biçimidir. Depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, panik ataklar, uykusuzluk ve stres, felçler ve bunların psikolojik sonuçları; kitaplarının yararlı olduğu kanıtlanmış psikiyatrik ve psikolojik durumlara bazı örneklerdir.  
Bilimsel dergi PLOS One'da yayınlanan çalışmada, İskoç araştırma ekibi, depresyon teşhisi konulmuş 200’den fazla hastayı bir araya getirdi; yarısına antidepresan verilirken, diğeri "Depresyonun Üstesinden Gelmek" kitabını okuyarak ve psikologlarla ilgili tartışmalar yaparak bir terapi programını takip etti.  
Dört ayın sonunda, hasta-okuyucuların %42,6'sının depresyon derecesinin, ilaç kullanan hastaların %24,5'ine kıyasla önemli ölçüde azaldığı görüldü. Bir yıl sonra, diğer gruba göre depresyonu daha iyi yönetebildikleri gözlemlendi.  
Tabi ki her araştırma gibi, bibliyoterapinin daha geniş çaplı etkinliği hakkında daha fazla kanıta dayalı araştırma yapılması gerekmektedir.  
Okuma, psikolog veya terapistle yapılan bir seansın yerini tutmasa bile, bilimsel çalışmalar okumanın birçok faydasını kanıtlamıştır.   
Peki bir kitapla baş başa kaldığınızda içinizde neler oluyor?  
Okuma eylemi, sizi bir süreliğine günlük işlerden uzaklaşıp kendinizle baş başa vakit geçirmeye zorluyor. Bir roman okumak uzun süre odaklanmayı gerektirdiğinden, meditasyona benzer şekilde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Eğer durumunuzu anlatan bir kitap okuyorsanız, o zaman daha da iyi.  
Harika bir kitap okuduğunuzda, kitabın aksiyonunu yaşarsınız ve okuduğunuz karakterlerin kendisi olursunuz; bu da hayata dair bakış açınızı ve anlayışınızı derinleştirir.  
Doğru zamanda doğru kitapla karşılaşmak genellikle şansa bağlıdır. O yüzden doğru kitabı birinin önermesi gerekiyor. Bunun için de bir bibliyoterapiste ihtiyaç var.  


ARISTOTELES, NIETZSCHE, FREUD 
Okumanın terapötik faydası ilk olarak antik Romalılar ve Yunanlılar tarafından tanımlandı. Yunan filozof Aristoteles (MÖ 384-322) “Poetika” adlı eserinde olumsuz duyguların iyileştirilmesi ve arınması (katarsis) için edebiyat ve dramanın kullanılması kavramını sunmuştur. Daha sonra filozof Friedrich Nietzsche (1844-1900) ve nörolog Sigmund Freud (1856-1939) edebiyatın olumsuz duygular üzerinde terapötik bir etkiye sahip olabileceğini anlatırken Aristoteles'in katarsis fikrine atıfta bulunmuşlardır.   
KUTSAL KİTAPLAR DA TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK KULLANILDI  
19. yüzyılın ortalarına kadar erken dönem bibliyoterapisi için en çok kullanılan literatür dini metinlerdi. Klinik ortamlarda bilinen ilk organize bibliyoterapi biçimi, Kahire'deki Al Mansour Hastanesi'ndeki hastane personeli ve dini liderlerin tıbbi tedaviye ek olarak hastalarına Kuran okuduğu 19. yüzyıl Mısır'ına kadar uzanır.  


SAVAŞTAN DÖNEN ASKERLERE KİTAPLI TEDAVİ  
Birinci Dünya Savaşı'nın ortasında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Alabama Askeri Hastanesi'ndeki doktorlar ve kitapçılar, savaştan dönen askerlerde travma sonrası stres bozukluğunu hafifletmek için kitap kullandılar.   
1961'de, Webster International'da tanım yayınlandı: "Bibliyoterapi, tıp ve psikiyatride terapötik araçlar olarak seçilmiş okumaların kullanılmasıdır ve yönlendirilmiş okuma yoluyla kişisel sorunları çözmenin bir yoludur."   
Bibliyoterapi günümüzde, yaşlılar ve yeme bozuklukları veya çocukluk bozuklukları çeken bireyler için de kullanılıyor.  
Araştırmalara konu olan kitapların seçimi batı kültürüyle sınırlıdır. Bunu diğer kültürlere; Asyalı, Afrikalı vb. genişletmek gerekecektir.” 
Bülten
 

ADANALI EFE FENERBAHÇE’DE KENDİNİ KANITLADI

Keyhıdır: “Gençlerin Umudu ve Emeklilerin Onuru Güvence Altına Alınmadan Toplumsal İstikrar Sağlanamaz”

MHP SEYHAN'DAN ÇAĞRI

2025 Yılının En Başarılı Takımı ÇİLTAR Masa Tenisi SK

Ceyhan Belediyesi Merkez ve Kırsalda Temizlik Seferberliğini Sürdürüyor

Genç Parti’nin Adana’da parlayan yıldızı ‘Doğukan Katı’!

BANGSAMORO TÜRK EĞİTİM AKADEMİSİ ÜNİVERSİTESİ YÜKSELİYOR

Zeydan Karalar’ın avukatları tutukluluğun devamı kararına itiraz etti

SMA TİP 1 HASTASI İKRANUR Zamanla Yarışan Bir Ailenin Çığlığı

TEMA VAKFI İL TEMSİLCİLİĞİNDEN VALİ KÖŞGER’E ZİYARET

İstihdama Yönelik Protokolün İlk Ayağı Tamamlandı

ATIKTAN SANATA SERGİSİNE YOĞUN İLGİ

Baran Yücekaya Genç Parti Genel Başkan Danışmanı oldu

Nacar: Öğretmenlerimiz en kıymetlilerimiz

'Kasım Curun' Yüreğir'de güven tazeledi

'Galip Dalgıç' güven tazeledi

Rektör Beriş’ten Öğrencilere Yeni Müjdeler…

SMA TİP 1 HASTASI İKRANUR Zamanla Yarışan Bir Ailenin Çığlığı

'Ümit Kök' Genç Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

Eral Okulları’ndan Dünya Çapında Başarı

EMEKLİ DİNLENME EVİNDE MÜZİK ZİYAFETİ

Adana Büyükşehir’in kadın çalışanlarından "Zeydan Karalar’a Özgürlük" mitingi

"İskenderunspor karşılaşmasını kazanarak ligdeki çıkışımıza devam edeceğiz"

Yüreğir’de Zam Fırtınası: İrfan Sancaklı Belediyeyi Topa Tuttu

ADANALI ÖĞRETMENLERDEN ULUSAL GURUR

Çukurova Üniversitesinde “Kalite Süreçlerinde Kanıt Hazırlama Çalıştayı” Düzenlendi

VALİ KÖŞGER SEYHAN İLÇEMİZ GÖKÇELER MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU

SEYHAN BELEDİYESİNDE MAAŞ BLOKESİ KALDIRILDI:ÖDEMELER PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

Halil Nacar bilim insanları ile buluştu

Almanya’daki Türk İş Dünyasından Stratejik Hamle: Çetin Ay, Trump Ekibiyle Avrupa’da Masaya Oturdu

Yükleniyor

Ceyhan Belediyesi Merkez ve Kırsalda Temizlik Seferberliğini Sürdürüyor

ATIKTAN SANATA SERGİSİNE YOĞUN İLGİ

EMEKLİ DİNLENME EVİNDE MÜZİK ZİYAFETİ

SEYHAN BELEDİYESİNDE MAAŞ BLOKESİ KALDIRILDI:ÖDEMELER PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

Seyhan Belediyesi Zabıtası, İnsan Sağlığına Yönelik Tehditlere Göz Yummuyor

ÇUKUROVA’DA Dijital Dolandırıcılığa Karşı Farkındalık Eğitimi

Yüreğir’e Yeni Yaşam Alanı

Başkan Demirçalı Ve Başkan Vekili Geçer, Kozan Yolu Esnafıyla Buluştu

Seyhan Belediyesinden Kaçak Moloz Dökümüne Karşı Yoğun Mücadele

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU BAŞKAN ULUDAĞ’LA ZİRVEYE ÇIKTI

ADANALI EFE FENERBAHÇE’DE KENDİNİ KANITLADI

2025 Yılının En Başarılı Takımı ÇİLTAR Masa Tenisi SK

"İskenderunspor karşılaşmasını kazanarak ligdeki çıkışımıza devam edeceğiz"

"İnegöl deplasmanında yaşanan tüm eksiklere rağmen alınan değerli puanın takım için büyük moral oldu"

" Erbaaspor maçı önemli, kazanmaktan başka bir şey düşünmüyoruz"

UNİLİG Basketbol Türkiye Şampiyonası Eleme Grubu Müsabakaları Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde Tamamlandı

“Bu maça büyük bir motivasyonla hazırlandık”

"İnegölspor deplasmanında da bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz.”

Özel sporcularımız Anıtkabir’i ziyaret etti

Adana’nın Spordaki Marka Kulübü ÇİLTAR Masa Tenisi Spor Kulübü

Keyhıdır: “Gençlerin Umudu ve Emeklilerin Onuru Güvence Altına Alınmadan Toplumsal İstikrar Sağlanamaz”

Genç Parti’nin Adana’da parlayan yıldızı ‘Doğukan Katı’!

Baran Yücekaya Genç Parti Genel Başkan Danışmanı oldu

'Kasım Curun' Yüreğir'de güven tazeledi

'Galip Dalgıç' güven tazeledi

'Ümit Kök' Genç Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

"ADANA KARANLIĞA TERK EDİLEMEZ"

“TÜRKİYE HUZUR BULSUN; GEREKİRSE SONUMUZ DARAĞACI OLSUN!”

Zafer Partisi, Gençlik Kolları teşkilat çalışmalarını güçlendirmek amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor

Doğukan Katı Genç Parti Adana İl Başkanlığı ‘na atandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR