ÖZTORUN DÜŞEVİNDEN KURBAN HİKÂYESİ ...'' SIRAT KÖPRÜSÜNÜ DÖRT NALA GEÇİYORUZ''

   ÖZTORUN DÜŞEVİNDEN KURBAN HİKÂYESİ  ...

Komşulardan gelen etlerin birleşiminden koyunu tamamlama oyununu puzzle oyununa benzettiğimiz için, puzzle’ın sözlük anlamı da bulmaca olduğundan ve her kurban sabahı kimden et gelecek, dana mıdır, koyun mudur? Derisi midir, gerisi mid

    Her kurban bayramında koyun puzzle’ı oynuyorduk. Geçen sene ki puzzle oyunumuzu, parça eksikliği yüzünden tamamlayamamıştık. Oyunu ailecek kaybettiğimiz için bu sene puzzle oynamaktan vazgeçtik.

      Kurban bayramı boyunca kapıya, evde yokuz diye yazdık ki, sürekli kapı zili sesinden mustarip olmayalım diye.

      ‘Şimdi ne alakası var puzzle ile kurban bayramının?’ Diyeceksiniz.

       Çok alakası var oğlum!

koyun      

       Komşulardan gelen etlerin birleşiminden koyunu tamamlama oyununu puzzle oyununa benzettiğimiz için, puzzle’ın sözlük anlamı da bulmaca olduğundan ve her kurban sabahı kimden et gelecek, dana mıdır, koyun mudur? Derisi midir, gerisi midir? Gibi sorularımızdan dolayı biz buna kurban puzzle oyunu dedik.

       Geçen yıl puzzle’ın parçalarını birleştirmek için ortaya küçük bir leğen koymuştuk. Onu da puzzle tahtası gibi görmüştük. Bayramın ilk günü, akşam olmuştu ve ne gelen vardı, ne de giden!

       Akşam kapı zili çaldı. Annem; “Ben size demedim mi? Millet akşama kadar kurbanı kesecek, paylara bölecek, dinlenecek, ardından paylar dağıtılacak. Ancak akşamı bulur bu iş, dedim mi, demedim mi?” diyerek, kapıyı açtı.

       Gelen komşumuz, peynirci Hasan amcanın eşi Hatice teyzeydi. Küçük bir poşete sarılı olan kurban payını anneme uzattı. Annemle bayramlaştı. Biz üç çocuk sıraya girdik ve Hatice teyzenin şişman elinden öptük. İki kelam sonra gitti.

       Ben poşeti kaptım ve koyunun ilk parçası geldi, bilin bakalım neresi? Diye kardeşlerime sordum. Bilenin mükâfatı gelen payın en büyük parçasının onun olmasıydı. Kardeşim, koyunun budunun üst kısmından bir parçadır dedi. Poşeti açtım, herkeste meraklı bir sessizlik!

       Gelen pay, koyunun kuyruğunun çeyreğinin çeyreği bir yağ parçası ve içinde bir tike et!

       Kebap şişine taksan bir kuşbaşı parçacığı!

       Diğer kardeşim; ‘Yağ mı lan o?’ Diye sordu.

       Annem güldü. ‘Oh, oh ne güzel! Yağı iyice eritirim, dolma içine bir parça koyarım, mis gibi kokar yemek.’ Dedi ve yağı elimden alıp, leğene koydu. Yarına kadar puzzle tamamlanır.’ Dedi.

       Bayramın üçüncü günü olmuştu. Koyunun bir başı, bir de kuyruğunun çeyreğinin çeyreği vardı küçük leğenin içinde. Kriminoloji uzmanlarını çağırsak, gövdesine dair bir delil bulamazdı.

       Bu nedenle Ateist oldum lan! Artık siz düşün kaygısına! Kardeşlerimde deist oldu. Bu yılın sonunda da ateist olacaklar. Annem de seneye peşimizden gelir. Belki din olgusundan uzaklaşmamak için Hristiyan olur.

       Bu sene annemin ağzını yokladım. “Evin içinde birinin Allah korkusu olması lazım” dedi. Bazen kafası karışıyor. Hristiyanlarda kurban kesmek yokmuş diyor arada bir! Bakacağız artık, neye karar verecek!

       Bu yıl kurbanlığın en ucuzu iki bin TL’den başlıyormuş. Asgari ücretli bir vatandaş nasıl kessin kurbanı? Diye söylendim.

       Kardeşim, “Üç aylar orucuyla ancak dengelenir, buna da Allah’ın adaleti denir.” dedi. Kardeşim, bir ay borçlan, üç ay aç kal tolere edersin mantığıyla olaya sofistik yönden bakıyordu.

       Ne bir ay borçlanması lan? Kurbanı on iki ay taksitle alsan yine açsın oğlum!

       Elektrik, su, doğal gaz, telefon faturası derken, millet mokuyla boncuk oynama durumuna gelmiş, ne kurbanı?

       Faşizmin ve kompradorların tezgâhında kurban seçilmişken onca halk, kurbanlık insan, kurban mı kesecek demezler mi adama?

       Ekmeğin aslanın ağzında olması edebiyatı vardı ya bir ara! Gözü kara halkımız, aslanın ağzından ekmeği de alırız, felsefesinin doğurduğu zamlara direniriz psikolojisi de tükendi.

       Lokma artık çakalın götünde saklı! Hadi onu da çıkar oradan da, gör tokmağı! Kolun gider yeminle...

       Kutlamıyorum oğlum kimsenin bayramını! Hem olaya niye farklı yönden bakmıyor, niye düşünmeyi ve sorgulamayı bilmiyorsunuz?

       Peygamber oğlunu kesmesin diye son dakika kurban yetiştiren melek, “Dur yapma, kesme oğlunu! Allahım yasakladı.” diyemez miydi?

       Hem Peygambere o acıyı bir an bile yaşatmaz, hem de kesilmek üzere olan oğula korku dolu adrenalin yaşatmazdı. Katil olacaktı Peygamber! Korku filmi yazarı olan Stephen King’in aklına gelmez, böyle bir adrenalin!

      Tenekeci Kazım’ın karısı anneme; “Bu yıl danaya giriyoruz, biz az verdik parayı, bize az pay verirler.” Demiş. Yani et istemeyin diyor.

       Zenginlerin güdük Ayşe’si de; ayol demiş, amaç kan akıtmaksa bir dücace kesin demiş. Annem telaşla eve geldi.

      “Oğlum dücace ne demek?” Dedi. Dücace keselim dedi.

       Gittim sözlüğe baktım dücace Osmanlıca bir kelime, tavuk demekmiş. Çıldırmak üzereyim! Hangi Milat’a ışınlandık oğlum? Artık Türkçe de konuşmuyor millet lan!

      Hepsi Arap’ın yağı, hepsi Padişahın sol başağı olmuş gibi!

       Bırakın bu vicdanınızı rahatlatmak için her yıl gösteri niyetine sergilediğiniz ayak oyunlarını...

      Bu mu sevap? Bu sevapla mı Sırat Köprüsünü dörtnala geçeceksiniz oğlum?

      Komşulardan gelen et parçası sizin olsun. Sizden biz sadaka ikramiye de beklemiyoruz.

      Bu mu sevap?

      Zenginin, yoksulun ağzına bir parmak bal çalması mı?

      Bırakın bu vicdanınızı rahatlatmak için her yıl gösteri niyetine sergilediğiniz ayak oyunlarını...

      Emeğimizin karşılığını verin oğlum!

   Hikâye: Ayça Öztorun



BAŞKAN EMRAH KOZAY, SU OYUN PARKI’NDA ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Ceyhan'da Yaz Akşamları Sanatla Renkleniyor

SEYHAN BELEDİYESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI: “BESLENME DOSTU İŞ YERİ SERTİFİKASI ALDI”

Yüreğir’e 2 Kent Lokantası

SEYHAN’DA 7. KREŞ VE ÇOK AMAÇLI TESİSİN TEMELİ ATILDI”

Çukurova’da su oyun parkları açıldı

SEYHAN’DA 7. GÜNDÜZ BAKIMEVİ VE SOSYAL TESİS İÇİN TEMEL ATILIYOR

Başkan Demirçalı’dan Belediyeden Alacağı Olan Esnafa Çağrı

Seyhan Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor!

Yüreğir Belediyesi Kıyafet Bankası Yüzleri Güldürüyor

ÇİLTAR MTSK Sporcusu Görkem Öçal’a Başkan Türemiş'ten Tebrik!

Yüzyıl Başkanıyla Çukur Spor’un Başkanı Her Zaman Birlikte: Sporda Dostluk ve Kardeşlik Mesajı

Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 Futbol Kulübü Mehmet Alp Kurt ile yeniden anlaştı

"Yaşasın Demirspor"

"Yeni sezonda takım olarak tek hedefimiz şampiyonluk"

Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 Futbol Kulübü Mehmet Sak'ı renklerine bağladı

Adanalı veteranlar şampiyonluğa abone oldu

Ramayspor’un Gol Makinesi: 'Egemen Sosar'

Bekir Ayaz : "Türk Sporunu Yönetmeye Değil, Dönüştürmeye Geliyoruz !

ÇİLTAR MASA TENİSİ SK’DAN ÇİFTE TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

BİLAL OĞUZ: “SAADET PARTİSİ, AHLAKLI VE ADALETLİ İKTİDARIN ADIDIR”

MHP SEYHAN'DA MUHARREM AYI PROGRAMI

Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı

Ahmet Dardağan’dan Demokrasiye Çağrı: “Siyasetin Onuruna Sahip Çıkacağız”

Tamer Dağlı: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, milletimizin güvenine layık olacak şekilde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

ADANA TEŞKİLATI SAHAYA İNDİ: YENİDEN REFAH’A YOĞUN KATILIM

Yusuf Kolikısa: “Devletin Kurumları Milli Egemenliğimizin Temsilidir, Riske Atılamaz”

Türkiye İttifakı Partisi Adana Teşkilatı Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci' yi ziyarette bulundu

Adana’da Siyasetin Yeni Yüzü: Anahtar Parti Sahaya İndi

Başkan Karataş: “Hudut Namustur!” A Parti’den Sınıra ve Millete Sahip Çıkan Manifesto”

Nacar: Kaybedecek tek bir gencimiz yoktur

“Sanal kumar, Türkiye’nin en büyük sessiz krizlerinden biri”

Çukurova Üniversitesi 1.5 Adana Takımı, TEKNOFEST 2025’te Türkiye Üçüncüsü Oldu

Yıldırım; “Yeşil vatanımıza sahip çıkıyoruz”

ADALET NÖBETİNİN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN KADINLAR ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDİYOR

Sunay Karamık: “Bu Ülkenin Acısı, Kimsenin Siyasi Rant Hesabına Alet Edilemez”

SAYGILI’NIN DEDESİNİN CEPHEDEN YAZDIĞI 100 YILLIK MEKTUP KIZILAY ARŞİVİNDE BULUNDU

Mahir Sayın: “Devlet, Yangına Müdahaleyi Beklemez; Önlem Alır, Koordine Eder

O Ses ‘Kim Milyoner Olmak İster’ Yarışmasında Ortaya Çıktı!

Halil Nacar şampiyon sporcuları tebrik etti

ÇİLTAR MTSK Sporcusu Görkem Öçal’a Başkan Türemiş'ten Tebrik!

Sözde Kalan 24 Temmuz'u Kutluyoruz"

Güngör Geçer, “Halka hizmeti sürdürmeye ve projeleri tamamlamaya kararlıyız.”

YAPIMCI ADEM SİNCAR KÜÇÜK BEHRAM ATLAS’A KİVRE OLDU!

LGS’de şampiyonlar Birkent VIP’ten çıktı

VALİ KÖŞGER: “GENÇLERİMİZ, NİHAN IŞIK YÜCEL VE İBRAHİM BURAK YÜCEL GİBİ GİRİŞİMCİLERİ ÖRNEK ALMALI”

BAŞKAN EMRAH KOZAY, SU OYUN PARKI’NDA ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Ceyhan'da Yaz Akşamları Sanatla Renkleniyor

ADANA’YA PLAZMA BAĞIŞ MERKEZİ KURULUYOR

TÜRK KIZILAY SARIÇAM ŞUBESİ AÇILIŞI VALİ KÖŞGER’İN KATILIMIYLA YAPILDI

Girne Koleji Adana'da!

ERAL Okullarından Başarıya Destek!

Nacar: Milletimiz sonsuza kadar özgür yaşayacak

ASDEP'ten Aile Vizyonuna Güçlü Destek: Türkiye Yüzyılında Temel Harç Aile

Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri MYO 407 Mezun Verdi

Şehitlerimizi andık Hainleri lanetledik!

Denli: "Şüphesiz Türk milleti, feraseti, basireti ve cesaretiyle tüm oyunları ve tuzakları boza boza yoluna devam edecek, omuz omuza mücadele edecektir"

“O Geceyi Unutma, Bir Umut Uçur” Etkinliğiyle 15 Temmuz Ruhu Gökyüzüne Taşındı

“Sizin Hissenize Teröristbaşı öcalan, Bizim Hissemize Tabuta Sığmayan Kahramanlar Düştü”

İstanbul ay yıldızla süslendi

Yükleniyor