Tarih: 02.09.2024 22:41

“Sessizlik yaratan bir hukuk, hukuk değil, yasalar yığınıdır”

Facebook Twitter Linked-in

Başkan Özsoy, kamuoyuna yapmış olduğu açıklamasında: “Hukuk devleti ilkesinin ve yargı bağımsızlığının büyük yara aldığı bir dönemde Yeni bir Adli Yıla giriyoruz. Anayasanın açık hükmüne rağmen AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, yargının siyasallaştırıldığı, düşünce hürriyetinin yok sayıldığı ve bu tablonun giderek ağırlaştığı dönemi yaşamaktayız.   Bir yandan yeni anayasa tartışmaları gündeme zaman zaman sokulmaya çalışırken diğer yandan Anayasanın emredici amir hükümleri uygulanmamaktadır. Siyasallaştırılmış yargı sopası ile farklı ve eleştirel tutum takınan muhalif vatandaşlara haksız ve hukuksuz tutuklamalarla gözdağı verilmektedir. Yargıtay Onursal başkanı Sami Selçuk’unda belirttiği üzere “sessizlik yaratan bir hukuk, hukuk değil, yasalar yığınıdır. “  

Yeni Adli yıla girerken yargı bağımsızlığı ilkesi yitirilmiş, yargı mensuplarının özlük güvencesi sağlanamamış, avukatlar ve barolar üzerindeki baskı devam etmiştir. Gelişmiş refah toplumuna ancak hukuk devleti ilkesine bağlı kalarak evrensel standartlarda yargı bağımsızlığını sağlayarak, düşünce özgürlüğü önündeki engelleri kaldırarak, Anayasa mahkemesinin kararlarını uygulayarak, evrensel hukuk ilkelerini hayata geçirerek ulaşabiliriz.  Ülke olarak hukuk devletinin asgari gereklerine uymak ve hayata geçirmek zorundayız.

 

Meslektaşlarımın ve tüm yargı camiasının 2024/2025 yeni Adli Yılını kutluyor, gerçek hukuk devletini tüm kurum ve kuruluşlarıyla hayata geçireceğimiz bir gelecek diliyorum.” İfadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —