9829,73%-0,54
36,10% 0,16
37,47% 0,26
3345,69% -0,35
5453,62% -0,46
Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, “Gençlerimizi sigara ve elektronik sigara salgınından, endüstri taktiklerinden korumamız gerekir’’ vurgusunu yaptı
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, gençlerimizi sigara ve elektronik sigara salgınından, endüstri taktiklerinden korumamız gerektiğini belirterek, ‘Sigara, nikotin bağımlılığının yaptığı hastalıktır ve tedavi edilebilir’’ dedi.
Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde “Bugünümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden Bir Salgın: Tütün ve Tütün Ürünleri” konusu tartışıldı. Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş’ın da katıldığı “Sigara Bırakma” etkinliğinde Ç.Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Kekeç, “Sağlıklı yaşam ve sigara bağımlılığı”, Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya “Bugünümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden Tütün ve Tütün Ürünleri Salgını”, Prof. Dr. Sevgi Özcan, “Sigara bağımlılığı; ülkemizde sigara bırakma poliklinikleri ve Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniğinin işleyişi” konularında görüşlerini dile getirdi.
Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, tütün salgınının, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olduğunu ifade ederek bu konuda yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Tütün kullanımı her yıl dünya genelinde 8.7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. İkinci el duman maruziyeti (pasif içicilik) yılda 1,3 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır. Yaklaşık altı saniyede bir kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Tüm çocukların yaklaşık yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş hava solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin sigara kullanım oranı % 27,1’e düşmüşken ne yazık ki 2024 yılına geldiğimizde % 31.2'ye yükselmiştir. 2019 verilerine göre dünyada 1 milyar insan sigara içmekte, %50’den fazlası Çin, Hindistan ve Endonezya’da yaşamaktadır. Ne yazık ki ülkemiz de halen dünyada tütün kullanımı açısından 7. sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre dünya genelinde tütün tüketimi belirgin biçimde inişe geçmişken, Türkiye’deki tüketimin istikrarlı biçimde artmasının öncelikle bir toplum sağlığı felaketi anlamı taşıdığını belirtmek gerekmektedir.
Tütün endüstrisi, kapalı alanlarda sigara yasağının olması ve sigara içim oranlarının azalması kaygısı ile elektronik sigara, vapeler, IQOS gibi tütün ürünlerini sürekli pazara sürmekte ve gençleri hedef almaktadır. Amerika’da 5 lise öğrencisinden biri; 20 ortaokul öğrencisinden biri elektronik sigara kullanmaktadır. Ülkemizde elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri vapelerin kullanımı satışı ve reklamı yasak olmasına karşın kullanımının arttığı orta okul ve lise öğrencilerinde kullanıldığı bilinmektedir. Elektronik sigara salgını nedeniyle DSÖ acil eylem çağrısı yapmış; geniş bir ürün çeşitliliği ve çekici tatlarla küresel olarak, pazar hızla büyüdüğü, Agresif bir şekilde çocuklar ve gençlerin hedef alındığı, Birçok ülkede gençler ve çocuklarda kullanımın, yetişkin kullanımını aşan oranlarda olduğu bildirilmiştir. Halkı yanıltıcı veya aldatıcı iddialardan (sigarayı bırakma konusundaki güvenlik veya etkinlikle ilgili yanlış iddialardan) korumak; E-sigaraların çocuklara satışını yasaklamak, tedarik zincirini kontrol etmek ve çocukların erişimini azaltmak için tedbirleri uygulamak ;E-sigaralara için de tütün kontrol önlemlerini uygulamak gerekmektedir.”
“SİGARA SALGININA GEÇİT VERME ‘’
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Dekanlığı, Hastane Başhekimliği, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Yeşilay’ın katkıları ile düzenlenen etkinlikte katılımcılara ‘’Çukurova Üniversitesi’nde (Elektronik)Sigara Salgınına Geçit verme ‘’ sloganlı tişörtler dağıtıldı. Bu arada toplantıya katılan sigara içen katılımcıların Karbonmonoksit değerleri ölçüldü. Toplantıda konuşmacılar, “Sigara, nikotin bağımlılığının yaptığı hastalıktır ve tedavi edilebilir’’ ve “Gençlerimizi sigara ve elektronik sigara salgınından, endüstri taktiklerinden korumamız gerekir’’ vurgusu yaptı.