• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Sıvı ihtiyacını karşılamak için sadece su içmek yeterli değil

Sıcak havalara karşı elektrolit tozu kullanımıyla direncinizi arttırın, yorgunluktan kurtulun

Güncel 17.07.2024 13:03:00 0
Sıvı ihtiyacını karşılamak için sadece su içmek yeterli değil

İnsan vücudunun yüzde 60'ı sudan oluşuyor. Su ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda çeşitli sağlık sorunları yaşanabiliyor. Vücudun aldığından daha fazla su kaybetmesi durumu olarak tanımlanan dehidrasyonun en erken bulgusu, ağız ve boğaz kuruluğu şeklinde ortaya çıksa da ileri seviye belirtileri arasında ciddi sağlık sorunları gözlemlenebiliyor. Normal vücut fonksiyonlarının devamı için yitirilen suyun mutlaka yerine konulması ve elektrolit tozu kullanımı gerekiyor.

Yetersiz sıvı alımı, yoğun alkol tüketimi, egzersiz ve yoğun performans gerektiren aktivitelerde vücudumuzun su kaybı yüksek bir seviyeye çıkıyor. Vücudun alınan sıvıdan daha fazlasını kaybetmesi sonucunda vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği meydana gelir. Dehidrasyon olarak tanımlanan bu durumun belirtilerinde ilk göze çarpan yan etki, ağız ve boğaz kuruluğu olsa da ileri seviyelerde baş ağrısı, yorgunluk-halsizlik, deride kuruma, eklem ve kaslarda ağrı, sindirim sistemi sorunları, idrar renginin koyulaşması gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabiliyor. Özellikle de hava sıcaklıklarının yükseldiği yaz aylarında artan terlemeyle birlikte sıvı kaybı daha fazla olduğu için yorgunluk-halsizlik sorunları günlük hayatı etkiler boyuta ulaşabiliyor. Güneş yorgunluğundan kurtulmak, güneşe ve sıcağa dayanıklılığı arttırmak için yitirilen suyun yerine konulması yetmiyor, elektrolit desteği de gerekiyor.

Sıvı kayıplarında sadece su içmek yeterli değil

Vücuttaki suyun yüzde 5’inden fazlası kaybedildiği takdirde fiziksel bulguların ortaya çıktığının altını çizen Doç. Dr. Sare Güntülü Şık, “Su eksikliği, kişinin konsantrasyon ve enerji kapasitesini etkilerken, organların normal şekilde çalışmasını engelleyerek, kişinin sağlığını da tehdit eder. Normal vücut fonksiyonlarının devamı için yitirilen suyun mutlaka yerine konulması gerekir ancak sıvı kayıplarında sadece su ve tuz almak işe yaramayabilir. Çünkü tuz içerisinde yer alan sodyumun bağırsaklardan emilimi, diyare ve aşırı sıvı kayıplarında bozuluyor. Bu tip durumlarda vücudumuzda önemli işlevlere sahip olan elektrolitlerin takviyesi gereklidir. Bunun için de elektrolit tozu kullanılabilir” diyor.

Çinko ve Magnezyum takviyesi büyük önem taşıyor

Doç. Dr. Şık, vücut sıvıları içinde erimiş halde bulunan ve tuz çözeltileri olan elektrolitlerin işlevlerini, “vücudumuzdaki sıvıların hücrelerimizin içinde ve dışında dağılımını yaparken, hareketini sağlayan osmotik basıncı da ayarlarlar” diyerek anlatırken, vücutta üretilmediklerinden ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için özellikle çinko ve magnezyum ile zenginleştirilmiş elektrolit takviyesinin önemli olduğunu vurguluyor.

İshal, kusma ve güneş çarpmalarına dikkat

Yaz aylarında artan ishal, kusma ve güneş çarpmalarına da dikkat çeken Doç. Dr. Sare Güntülü Şık, bundan kaçınmak için yapılabilecekleri ise şöyle anlatıyor: 

“Yaz aylarında ishal ve kusma gibi problemler daha sık yaşanabiliyor. Diğer yandan sıcak havalar ve uzun saatler güneşte kalmak vücut ısısının yükselmesine ve sıvı kaybına neden olabilir. Bu gibi durumlar sonrasında güneş çarpması, halsizlik ve baş ağrısı gibi zorlayıcı durumlarla karşılaşılabilinir. Elektrolit sıvısı kullanmak, vücudun su kaybının önlenmesi için ihtiyaç duyulan elektrolitlerin yerine konulmasına destek olurken, elektrolit sıvıları içeriklerindeki çinko sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna da katkıda bulunur.”

Supplyte: Enerji içeceği değil elektrolit tozu

Çinko, Magnezyum takviyeli elektrolit tozu Supplyte, hem sıvı kaybının replasmanı hem de elektrolit ve mineral dengesini sağlar. Sıvı ve elektrolit kaybı yaşayan kişilerin kullanabildiği ve dehidrasyon kaynaklı oluşabilecek element ve mineral dengesizliklerini önlemeye yardımcı olan elektrolit tozu Supplyte’ın bir saşesi, 500 ml suya karıştırılarak içilir.

Her yaş grubunun kullanabildiği Supplyte; soğuk, ılık veya sıcak tüketime uygun kullanımıyla su içme alışkanlığını da arttırır. Akut dehidrasyonun yol açtığı sıvı ve elektrolit kaybını önleyen Supplyte, kronik dehidrasyona bağlı sıvı ve elektrolit kaybı sonucu oluşan hastalıkların tedavisine de destek olur. Elma veya mango&şeftali aromasıyla çocuklar için de kolay içim sağlar.

 

Ena Farma hakkında: 

Bitkisel içerikli ürünlerini Türk tıbbının hizmetine sunmak amacıyla 2009 yılında kurulan Ena Farma; tıbbi bitki içerikli ürünlerin ithalatı ve üretimiyle operasyonlarına başlamış; Pediatri, KBB, Dermatoloji ve Dahiliye alanlarındaki ürünlerle faaliyetlerine devam etmiştir. Sağlıklı halin korunmasını ve yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayan ürünlerini tavsiye eden doktor, eczacı ve hastaları memnun etmeyi ilke edinen marka, bitkilerle tedavi konusunda uzman ekibiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.  Ena Farma, tıp ve eczacılık fakültesi akademisyenleriyle iş birliği yapmasının yanı sıra uluslararası markaların hammadde üreticileriyle birlikte de faaliyetler yürütürken, sektördeki son yenilikleri ve araştırmaları takip ederek, kurulduğu yıldan itibaren Türk tıbbına destek olmaktadır. 

HALİLBEG KIRVAR BARIŞ ELÇİSİ

Başkan Ürün "Gençlerimizin Geleceğine Yatırım Yapıyoruz"

Büyükşehir’den; çocuk yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik eğitim

CEYHAN OSB MÜTEŞEBBİS HEYETİ TOPLANTISI YAPILDI

Mustafa Furkan Ürün “Gençlerimiz En Büyük Değerimiz”

ALAEV’İN CUMHURİYET COŞKUSU

Nacar: Lösemi Değil, Sevgi Bulaşıcıdır

Ali Araz:"Artık gerçekten ihtiyacı olanlar ehliyet alıyor."

"10 KASIM’DA HER EĞİTİM-İŞ ÜYESİ BİR OKULDA!"

"Beykoz Anadolu maçını taraftarımızın desteği ile kazanacağız"

AOSB Yönetimi ve Sanayici Sinerjisi

DÜNYADA BİR İLK: YAPAY ZEKÂ ChatGPT’YE SORDUM, ‘SEN EĞİTİLMİŞ BİR ROBOTSUN, PEKİ SENİ PROGRAMLAYAN KİŞİYİ ALLAH MI YÖNLENDİRDİ?’

Erkeklerde sertleşme sorununu çözen 5 doğal kaynak!

"Takım olarak Beykoz Anadolu Spor maçına odaklandık"

18. ULUSLARARASI ADANA TARIM-SERA VE BAHÇE FUARI AÇILDI

YILDIZ; “Cumhuriyet; politika, hukuk, hak ve özgürlük ilkeleri üzerine kuruldu”

Türkiye İttifakı Partisi Adana Teşkilatından Ankara'ya çıkartma

Ruhsat süreçleri hakkında ortak basın açıklaması

Büyükşehir’den üreticiye Toprak ve Su Analizi hizmeti

Ceyhan Belediyesi’nden engelli çocuklara anlamlı destek

Fırat Denli: "15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü kutlu olsun"

Eral Okulları Fark Yaratmaya Devam Ediyor

Vergi Ödemelerinizi Unutmayınız

Adana’dan Londra’ya, ‘Gençlik Atlası Uzman Projesi” Köprüsü

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU FERDİ TAYFUR SANAT MERKEZİ VE MÜZESİNDE YAŞANDI

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI BAŞLADI ADANA’DA LÖSEV’DEN FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ

AOSB’de Küresel İşBirliği Toplantısı

Adana İYİ’ler değişim mi istiyor?

Sarıçam’da neler oluyor?

Burçin Şahindur: “Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacağı yoklamalar neticesinde erken yerel seçime gidecek”

Yükleniyor

Ceyhan Belediyesi’nden engelli çocuklara anlamlı destek

Vergi Ödemelerinizi Unutmayınız

SARIÇAM’DA DERBİ COŞKUSU FERDİ TAYFUR SANAT MERKEZİ VE MÜZESİNDE YAŞANDI

Cumhuriyetin 102. yılı doğanın kalbinde kutlandı

ANTİK MİSİS’İN HİKÂYESİ ÇAĞDAŞ SANATLA BULUŞTU

Yüreğir’de Cumhuriyet Coşkusu

SARIÇAM’DA CUMHURİYET COŞKUSU KOŞUYLA BULUŞTU

Ceyhan Belediye Başkan Vekili Av. Sevil Aydar Yıldız’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

SARIÇAM BELEDİYE BAŞKANI BİLAL ULUDAĞ’DAN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Başkan Ali Demirçalı’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

"Beykoz Anadolu maçını taraftarımızın desteği ile kazanacağız"

"Takım olarak Beykoz Anadolu Spor maçına odaklandık"

"Sincan Belediye Ankara maçını taraftarlarımızın desteği ile kazanacağız"

"Muğlaspor maçında aldığımız 2-1'lik galibiyet takımımıza moral kazandırdı"

Asbaşkanı Recep Kılıç, Muğlaspor maçını 2-1'lik skorla kayıpsız geçen takımını kutladı.

TFF KALECİLİK GÜNLERİ SEMİNERLERİNİN İLKİ ADANA'DA YAPILDI

"Muğla müsabakasının karnaval havasında geçmesini bekliyoruz"

Özel Eral Okulları’nın Atletizmde Büyük Başarısı

Özel Eral Okulları Adana Şampiyonu

9. Geleneksel İsmet Atlı Karakucak Güreşleri başladı

Mustafa Furkan Ürün “Gençlerimiz En Büyük Değerimiz”

Türkiye İttifakı Partisi Adana Teşkilatından Ankara'ya çıkartma

Sarıçam’da neler oluyor?

HALKIN İÇİNDE, HALK ADAMI 'NİHAT YAVUZ'

Hakan Kızmaz Aladağ'da güven tazeledi

AK Gençlik Adana İYİ Partilileri üye yaptı

Orhan Aka: “Adana kaybetti, Bitlis kazandı”

CHP Adana’da 2. Tanburoğlu dönemi resmen başladı

CHP ADANA’DA 2. TANBUROĞLU DÖNEMİ

AK Parti Adana Teşkilatında Birlik ve Beraberlik Vurgusu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4

YAZARLAR