Tarih: 15.07.2024 14:43

Sokak köpeklerine ‘imece’ usulü çözüm

Facebook Twitter Linked-in

Sokak köpekleri konusunda Türkiye’de ilk olacak; örnek bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’da yaklaşık 60 bin sokak hayvanı olduğu tahmin edildiğine dikkat çekerek, “Adana’daki özel kliniklerdeki 700 veteriner hekimi sürece dahil edip, kent merkezi de dahil 15 ilçede sokak hayvanlarına yönelik, kapsamlı bir kısırlaştırma çalışması başlatacağız. Kısırlaştırılan hayvanlar, 5 gün kliniklerde tedavi görüp, sonrasında insanlardan izole; doğal ortamlarında özel olarak oluşturulan bakım alanlarında koruma altına alınacak” dedi.

 

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

ÇukurovaMetropol.com’dan Soner Kan’a konuşan Köşger, sokak köpekleri sorununa dikkat çekti. Köşger, Türkiye’ye örnek olacak bir uygulamanın üzerinde çalıştıklarını söyledi. Köşger, “Sokak hayvanlarının hızlı bir şekilde kısırlaştırılması gerekiyor. Ancak bugün Adana’daki resmi barınak ve kurumlardaki veteriner sayısı, sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak, sayılarının azaltılması için yeterli değil. Bu noktada Adana’daki tüm özel veterinerleri kapsayacak bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

 

60 BİN SOKAK HAYVANI VAR
Adana’da yaklaşık 60 bin sokak hayvanı olduğu tahmin edildiğini belirten Vali Köşger, “Tespitlerimize göre Adana’daki özel kliniklerde görev yapan 700 veteriner var. Onların da sürece dahil edilmesiyle birlikte kent merkezi de dahil 15 ilçede sokak hayvanlarına yönelik, kapsamlı bir kısırlaştırma çalışması başlatmayı planlıyoruz. Bu hayvanların, kısırlaştırıldıktan sonra 5 günlük özel bakım görmeleri gerekiyor. Bunu da resmi barınakların dışında yine özel veteriner klinikleri aracılığıyla yerine getirmek gibi bir düşüncemiz var” ifadesini kullandı.

 

DOĞAL ORTAMA KAVUŞACAKLAR
Köşger, projenin detayları şöyle anlattı; “Kısırlaştırılıp, 5 günlük bakım sürecini tamamlayan  sokak hayvanlarını, şehirden uzak bir noktada oluşturacağımız; etrafı tel örgülerle çevrilecek besleme noktalarında doğayla iç içe ve insanlardan uzakta; izole bir ortamda muhafaza etmek istiyoruz. Bu canlarımızı beslemek isteyen hayvanseverleri de oraya yönlendirip, sürece onları da dahil etmek istiyoruz. Kısırlaştırma çalışmalarıyla da kentin sokaklarında başıboş gezen hayvan sayısının da birkaç yıl içerisinde azaltmayı umut ediyoruz.”

 

VALİLİK OLARAK İNİSİYATİF ALIYORUZ

Bu çalışmanın, aynı zamanda da Türkiye’de bir ilk olacağını vurgulayan Köşger, “Sokak hayvanlarıyla ilgili çıkacak yasaya göre de projeye son şeklini verip, buna göre yol haritamızı belirleyeceğiz. Bir çocuğumuzun; bir canımızın daha yanmasına tahammülümüz yok. Şu anda yasa, yetkiyi belediyelere vermiş, ancak biz Adana Valiliği olarak inisiyatifalıyoruz. Belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları kısacası konunun tüm paydaşlarıyla organize bir şekilde hareket edip, ortak bir mücadele ortaya koyuyoruz” dedi.



 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —