• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

TARIMDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ciddi manada olumsuz etki yaptığını söyleyerek “Aşırı sıcaklar ürün hasatlarını öne çekiyor, verim kayıpları yaşanıyor” dedi.

Güncel 26.06.2024 12:41:00 0
TARIMDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ


OSMAN BAĞIŞ, “GELECEĞE DAHA ÜMİTLE BAKAN BİR KENT OLMALIYIZ”
Adana’nın nitelikli göç verdiğini, nitelikli beyin göçünün durdurulması gerektiğini ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, ATB Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “Yıllarca çeşitli illerden insanlara kucak açan kentimiz artık tersine göç ile anılıyor. Verimli toprakları, gelişmiş sanayisi ve uygun iklim koşulları nedeniyle on yıllardır göç alan ilimiz; son yıllarda aldığından daha çok göç verir hale geldi. İlimizin özellikle eğitimli ve vasıflı insanları göç ediyor. Adana’dan özellikle İstanbul’a yoğunlaşan beyin ve sermaye göçü Adana’mızı olumsuz etkilemektedir. Bu göçü durduramazsak önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissedeceğiz. Bunun önüne geçmek için daha güvenli, daha huzurlu, işbirliği yapan, birlikte hareket eden ve geleceğe daha ümitle bakan bir kent olmalıyız. Daha fazla çalışıp, daha fazla üretmemiz, daha fazla istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor ki; dışarıya bu göçü vermeyelim. Genellikle doğu illerden göç alıp İstanbul, Ankara, Antalya gibi batı illerimize göç verdiğimiz görünüyor. Bunları önleyecek tedbirleri almamız gerekiyor. Bu konuda devletin yapması gerekenlerde var ama en büyük görev biz Adanalı iş insanlarına, siyasetçilere, yöneticilere ve sivil toplum örgütlerine düşmektedir. Herkes bir an önce elini taşın altına koymalıdır” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ, “ÜRETİCİ HANGİ ÜRÜNDE PARA KAZANACAKSA ONU EKİYOR”
Bölge tarımının güncel durumu ve geleceğiyle ilgili bilgi vererek aylık değerlendirmesini yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Çukurova, Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olarak, iklimi, toprak yapısı ve su kaynaklarıyla tarımsal üretim için ideal koşullara sahiptir. Bölge, geniş ürün çeşitliliği ve yüksek verimlilikle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Geçmişte "Beyaz Altın" olarak bilinen pamuk: bölgenin en önemli ürünüydü. Ama bugün üzülerek görüyoruz ki Pamuk üretimi bölgemizde yok denecek hale gelmiştir. Bunun yerini farklı alternatif ürünler aldı. Bir gerçek var ki; üretici hangi üründe para kazanacaksa onu ekiyor. TMO’nun açıkladığı buğday müdahale alım fiyatlarından sonra buğday ve arpa fiyatlarında da bir gevşeme oldu. Fiyatların dengeli bir noktaya gelmesi temennimizdir. Ülkemizin beslenmesinde en önemli gıda olan buğday üretilmek zorundadır. Her platformda tarımın sürdürülebilir olmasını önemsediğimizi dile getiriyoruz.”

 

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DAHA DA ÇOK HİSSEDİYORUZ
Bölgenin aynı zamanda mısır bölgesi olduğunu da ifade eden Başkan Bilgiç, “Mısırda bu senede bir milyon ton’un üzerinde rekolte beklentimiz var. Çukurova’da yetişen mısır, ithal mısırdan daha kalitelidir. Nişasta ve yem sanayisi gibi birçok alanda kullanılan mısır ekiminin artarak devam etmesi için üreticisinin ayakta kalabilecek halde olması lazım. Ayrıca Adana ve çevresi, portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin üretiminde Türkiye'nin lider bölgesidir. Narenciye, hem iç piyasada tüketilmekte hem de önemli ihracat kalemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Geçen yıl dalında kalan narenciye de sıkıntılar yaşanmıştı. İnşallah bu sene yaşanmaz. Ancak mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklardan dolayı problem yaşanmaya başladı. Akdeniz Meyve Sineği konusunda Adana Valiliğimiz ve Büyükşehir belediyemizle ciddi çalışma yapıyor. ATB olarak bizlerde bu konuda elimizden geldiğince destek veriyoruz. Çukurova’mız sebze ve meyve üretimi ile dikkat çekmektedir. Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ile karpuz, kavun, şeftali erik gibi meyveler, bölgenin tarım çeşitliliğini yansıtmaktadır. Ne var ki aşırı sıcaklar bunları da olumsuz etkilemiştir. Tüm tarım ürünlerinde ciddi sıkıntılar yaşanan günleri yaşıyoruz. Mayıs Haziran ayında Temmuz Ağustosta görülecek sıcaklarla karşı karşıyayız. Burada sulama çok önem arz ediyor. Vahşi sulamadan hemen vazgeçilmelidir. Sulama sistemlerinin modernizasyonu ve etkin su yönetimi, tarımsal verimliliği artırır ve maliyetleri düşürdüğü gerçeği unutulmamalıdır. Bizler, Adana Ticaret Borsası olarak, tarım sektörünün gelişmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis Gündem Maddelerine geçildi.
 

DAİMFED’ten ASKİ Genel Müdürü Mansur Aladağ’a Ziyaret

Nacar ve rektör Koç işbirliği konuştu

Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinden Tarihi Başarı. Türkiye’nin İlk ve Tek Şampiyonu: 1.5 Adana Thrust Roket Takımı

VALİ KÖŞGER GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI ANADOLU YILDIZLAR LİGİ 2025 BASKETBOL TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Adana’dan İTÜ’ye uzanan sanat yolculuğu: Gönül Toprak hem sahnede hem sınıfta

Kadir Aydar ve Tutuklu Belediye Başkanları İçin Ceyhan’dan Silivri’ye Özgürlük Pedalları

TARSİM SİGORTALARI İLE ÇİFTÇİNİN YILDIZI BARIŞMIYOR

YÜREĞİR’DE OKULLAR YENİ DÖNEME HAZIRLANIYOR

DENLİ VE EKİBİNDEN ANKARA ÇIKARMASI

Nacar, organ bağışı çağrısında bulundu

AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı Saimbeyli’de Vatandaşlarla Buluştu

Mardin ve Midyat Arasında Görünmeyen Sınırlar

Türkofobi İzleme Merkezi kuruluyor

ÇUKUROVA’NIN MARATONCULARI HER ZAMANKİ GİBİ

GELENEKSEL TESBİH VE DOĞAL TAŞLAR FUARI HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Nacar: Türkiye’nin ilk deri bankası Adana’da

AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı, Tufanbeyli’de Vatandaşlarla Buluştu

TVA’da ‘Konsey’ programına katılan Adana Valisi Köşger: ‘Adana’nın geleceği parlak’

Mehmet Uygur, Adalet Partisi Genel Başkan Danışmanı Oldu

KIZILDAĞ BAŞPEHLİVANI ÇELEBİ’DEN BAŞKAN ULUDAĞ’A ZİYARET

Başkan Dr. Ali Türemiş, “Transfer Bugün, Altyapı ise Gelecektir"

"Lige iyi başlayıp, sonunu da iyi bitirmeyi amaçlıyoruz"

Adana’da 7 Bin 307 Deprem Konutu ve Köy Evi Teslim Edildi

M1 ADANA AVM’DE AIESEC İLE KÜLTÜREL PANAYIR: DÜNYA LEZZETLERİ VE DANSLARI ADANA’DA BULUŞTU

ADANA’DAN 40 KIZ ÖĞRENCİMİZ ‘MEDENİYET, TARİH VE KÜLTÜR’ KAMPINA YOLA ÇIKTI

“Hasat zamanı ithalat kararı almak yanlış”

Deniz Feneri Derneği, Gazze’de binlerce sivile umut oluyor

Nacar: Millete Hizmet, Bayrak Yarışıdır

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Uyarı!

VALİ KÖŞGER, DAĞLIOĞLU MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARIMIZLA BULUŞTU

Yükleniyor

Kadir Aydar ve Tutuklu Belediye Başkanları İçin Ceyhan’dan Silivri’ye Özgürlük Pedalları

YÜREĞİR’DE OKULLAR YENİ DÖNEME HAZIRLANIYOR

ÇUKUROVA’NIN MARATONCULARI HER ZAMANKİ GİBİ

KIZILDAĞ BAŞPEHLİVANI ÇELEBİ’DEN BAŞKAN ULUDAĞ’A ZİYARET

Ceyhan Belediyesi’nden Aşırı Sıcaklara Karşı “Esnek Mesai” Uygulaması

Yüreğir Belediyesi Çocuk Şenlikleri Başladı

Karataş balıkçısına malzeme desteği

SEYHAN’DA SİYASET ÜSTÜ TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

YÜREĞİR’DE 2 KENT LOKANTASI HİZMETE BAŞLADI

SEYHAN’DA YOLLAR YENİLENİYOR!

Başkan Dr. Ali Türemiş, “Transfer Bugün, Altyapı ise Gelecektir"

"Lige iyi başlayıp, sonunu da iyi bitirmeyi amaçlıyoruz"

Ayhan Deniz:" 18-21 Ağustos tarihleri arasında Tevriz Dura Stadı'ndaki futbolcu seçmelerimize herkes davetlidir"

Murat Saruhan: " Ligin ilk maçı olan Elazığıspor deplasmanından 3 puanla döneceğiz"

Görkem Sevindik: " Yeni sezonda taraftarlarımızın desteği ile şampiyonluğa ulaşacağız"

"Adanaspor Kulübü bir zümreden, bir topluluk, bir dernekten daha üstün hepimizin kutsal bir varlığıdır"

Nacar: Şampiyonluk Adana'nın Ruhunda Var

ADANA'NIN MİLLİ SPORCUSU TURNA GÜRBÜZ'DEN TARİHİ MADALYA

Adana Demirspor’un Efsane Kaptanı Tombik Ahmet kaybının birinci yıl dönümünde anılacak

ÇİLTAR MTSK Sporcusu Görkem Öçal’a Başkan Türemiş'ten Tebrik!

DENLİ VE EKİBİNDEN ANKARA ÇIKARMASI

Mehmet Uygur, Adalet Partisi Genel Başkan Danışmanı Oldu

AK Parti 24 Yaşında: “Birlikte Türkiye’yiz, Birlikte Güçlüyüz”

KOZANLI İŞ İNSANI İSMAİL KÜTÜK, CHP KOZAN İLÇE BAŞKAN ADAYLIĞINI GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇIKLADI

Son anketlerde AK Parti yüzde 4 önde

CHP PM ÜYELERİ VE MİLLETVEKİLLERİNDEN OLUŞAN HEYET ADANA’DA, İLK DURAK ADALET NÖBETİ ÇADIRI

Adana’da Siyasi Sürpriz: Gizzik Duran’ın Torunu Anahtar Parti’de

Nurgül Beytiye Ekinci: “Kapısını çalmadık hane bırakmayacağız”

BİLAL OĞUZ: “SAADET PARTİSİ, AHLAKLI VE ADALETLİ İKTİDARIN ADIDIR”

MHP SEYHAN'DA MUHARREM AYI PROGRAMI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0

YAZARLAR