9006,55%0,68
34,26% 0,01
37,26% 0,46
3071,93% 0,51
5014,38% 0,14
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ciddi manada olumsuz etki yaptığını söyleyerek “Aşırı sıcaklar ürün hasatlarını öne çekiyor, verim kayıpları yaşanıyor” dedi.
OSMAN BAĞIŞ, “GELECEĞE DAHA ÜMİTLE BAKAN BİR KENT OLMALIYIZ”
Adana’nın nitelikli göç verdiğini, nitelikli beyin göçünün durdurulması gerektiğini ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, ATB Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “Yıllarca çeşitli illerden insanlara kucak açan kentimiz artık tersine göç ile anılıyor. Verimli toprakları, gelişmiş sanayisi ve uygun iklim koşulları nedeniyle on yıllardır göç alan ilimiz; son yıllarda aldığından daha çok göç verir hale geldi. İlimizin özellikle eğitimli ve vasıflı insanları göç ediyor. Adana’dan özellikle İstanbul’a yoğunlaşan beyin ve sermaye göçü Adana’mızı olumsuz etkilemektedir. Bu göçü durduramazsak önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissedeceğiz. Bunun önüne geçmek için daha güvenli, daha huzurlu, işbirliği yapan, birlikte hareket eden ve geleceğe daha ümitle bakan bir kent olmalıyız. Daha fazla çalışıp, daha fazla üretmemiz, daha fazla istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor ki; dışarıya bu göçü vermeyelim. Genellikle doğu illerden göç alıp İstanbul, Ankara, Antalya gibi batı illerimize göç verdiğimiz görünüyor. Bunları önleyecek tedbirleri almamız gerekiyor. Bu konuda devletin yapması gerekenlerde var ama en büyük görev biz Adanalı iş insanlarına, siyasetçilere, yöneticilere ve sivil toplum örgütlerine düşmektedir. Herkes bir an önce elini taşın altına koymalıdır” dedi.
ŞAHİN BİLGİÇ, “ÜRETİCİ HANGİ ÜRÜNDE PARA KAZANACAKSA ONU EKİYOR”
Bölge tarımının güncel durumu ve geleceğiyle ilgili bilgi vererek aylık değerlendirmesini yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Çukurova, Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olarak, iklimi, toprak yapısı ve su kaynaklarıyla tarımsal üretim için ideal koşullara sahiptir. Bölge, geniş ürün çeşitliliği ve yüksek verimlilikle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Geçmişte "Beyaz Altın" olarak bilinen pamuk: bölgenin en önemli ürünüydü. Ama bugün üzülerek görüyoruz ki Pamuk üretimi bölgemizde yok denecek hale gelmiştir. Bunun yerini farklı alternatif ürünler aldı. Bir gerçek var ki; üretici hangi üründe para kazanacaksa onu ekiyor. TMO’nun açıkladığı buğday müdahale alım fiyatlarından sonra buğday ve arpa fiyatlarında da bir gevşeme oldu. Fiyatların dengeli bir noktaya gelmesi temennimizdir. Ülkemizin beslenmesinde en önemli gıda olan buğday üretilmek zorundadır. Her platformda tarımın sürdürülebilir olmasını önemsediğimizi dile getiriyoruz.”
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DAHA DA ÇOK HİSSEDİYORUZ
Bölgenin aynı zamanda mısır bölgesi olduğunu da ifade eden Başkan Bilgiç, “Mısırda bu senede bir milyon ton’un üzerinde rekolte beklentimiz var. Çukurova’da yetişen mısır, ithal mısırdan daha kalitelidir. Nişasta ve yem sanayisi gibi birçok alanda kullanılan mısır ekiminin artarak devam etmesi için üreticisinin ayakta kalabilecek halde olması lazım. Ayrıca Adana ve çevresi, portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin üretiminde Türkiye'nin lider bölgesidir. Narenciye, hem iç piyasada tüketilmekte hem de önemli ihracat kalemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Geçen yıl dalında kalan narenciye de sıkıntılar yaşanmıştı. İnşallah bu sene yaşanmaz. Ancak mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklardan dolayı problem yaşanmaya başladı. Akdeniz Meyve Sineği konusunda Adana Valiliğimiz ve Büyükşehir belediyemizle ciddi çalışma yapıyor. ATB olarak bizlerde bu konuda elimizden geldiğince destek veriyoruz. Çukurova’mız sebze ve meyve üretimi ile dikkat çekmektedir. Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ile karpuz, kavun, şeftali erik gibi meyveler, bölgenin tarım çeşitliliğini yansıtmaktadır. Ne var ki aşırı sıcaklar bunları da olumsuz etkilemiştir. Tüm tarım ürünlerinde ciddi sıkıntılar yaşanan günleri yaşıyoruz. Mayıs Haziran ayında Temmuz Ağustosta görülecek sıcaklarla karşı karşıyayız. Burada sulama çok önem arz ediyor. Vahşi sulamadan hemen vazgeçilmelidir. Sulama sistemlerinin modernizasyonu ve etkin su yönetimi, tarımsal verimliliği artırır ve maliyetleri düşürdüğü gerçeği unutulmamalıdır. Bizler, Adana Ticaret Borsası olarak, tarım sektörünün gelişmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis Gündem Maddelerine geçildi.