• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

TGK’dan yerel basına destek çağrısı

TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın sektörünün ekonomik darboğaza girdiğini ve birçok gazete ile internet haber sitesinin kapanmanın eşiğine geldiğini belirterek, yerel basın kuruluşlarının desteklenmesi çağrısında bulundu.

Güncel 23.07.2024 13:34:00 0
TGK’dan yerel basına destek çağrısı

Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, demokratik gelişimin temel taşlarından en önemlisinin yerel basın kuruluşları ve basın özgürlüğü olduğuna dikkat çekti. Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  

SANSÜR DEVAM EDİYOR

“Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem yeniden gündeme gelmiştir.

Sansür, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Günümüzde yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, etkisini arttırarak devam ettirdiğini görmekteyiz.  Sansür günümüzde bazen ‘haber yasaklama’, bazen de gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir.

Düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız yargılanmakta, gözaltına alınmakta, cezayı gerektirmeyecek basit suçlamalarla uzun süreli tutuklamalarla özgürlükleri elinden alınmakta ve hapse atılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir.

Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz.

EKONOMİK DARBOĞAZ

Sansürün yanı sıra, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumdadır.

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanmaktadır. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir.

Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.

Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır.

Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır.

Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini bekliyoruz.

YEREL DESTEK İHTİYACI

Bu ortamda yerel basının ayakta kalabilmesi; yerel demokrasilerin gelişmesi ve halkın haber alma özgürlüğünün sağlanması için yaşamsal önem taşımaktadır.

Yerel basın, bir toplumun sesi olarak işlev görür. Yerel gazeteler ve haber siteleri, yerel sorunları ve başarıları gündeme taşıyarak, toplumun farklı kesimlerinin seslerini duyurur. Bu sayede, yerel halkın yaşadığı günlük sorunlar, çözüm önerileri ve toplumsal gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Örneğin, yerel yönetimlerin aldığı kararlar, yerel ekonomik gelişmeler, kültürel etkinlikler gibi konular yerel basın aracılığıyla topluma ulaştırılır.

Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan ilan ve reklamlar basın kuruluşlarının ayakta kalmasına yetmemekte, birçok yerel basın kuruluşu küçülme yoluna gitmek zorunda kalmaktadır.

Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu, başta belediyeler olmak üzere yerel kuruluşların basına destek olmasından geçmektedir.

Yerel basın, yerel yönetimler tarafından mutlaka desteklenmeli, tasarruf tedbirleri ve bunun gibi düzenlemelerin gölgesinde kalınmadan yerelin sesinin kısılmasına engel olunmalıdır.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak tüm belediye başkanlarından beklentimiz; zor koşullarda kamu adına görev yapan yerel basın kuruluşlarına sahip çıkmaları, ekonomik anlamda desteklemeleridir.

MESLEK YASASI EKSİKLİĞİ

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; Günümüzde Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır.

Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir.

Bu nedenle; gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır.

Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.

Özetlemeye çalıştığımız tüm bu sorunlara karşın görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyoruz.”

Halil Nacar, vatandaşın sağlık talebini dinliyor

Bekir Ayaz: “Gençlik 57. Alay’dır, Geleceği Bu Ruhla İnşa Edeceğiz”

Dıblanzade Konağı Gündüz Bakımevi’nin temeli atıldı

"ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRÜYORLAR, CİNAYETLERİNİ DÜNYAYA KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 Futbol Kulübü Mehmet Sak'ı renklerine bağladı

9. ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ ÜST KURUL TOPLANTISI YAPILDI

TAVUK ÇİFTLİKLERİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“İyilik İçin Birleşin” Sloganı Adana’da Yankı Buldu: Üzelgeçici’nin Dönemi Başladı

“Sivas’ta yanan sadece insanlar değil, insanlığın ortak vicdanıydı”

Yüreğir’e 2 Kent Lokantası

AOSB'den 16 firma Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı arasında

ÇOCUKLAR, GENÇLER TATİLDE M1 ADANA AVM’DE “AKIL OYUNLARI”NDA BULUŞTU.

Atatürk Kitaplığı Hayata Geçirildi

Tasfiye Edilen Şirkete Gönderilen Ödeme Emri İptal Edildi

Doktor ve Avukat aşkı nikah masasına taşındı!

TBB Araç Teslim Töreni Ankara'da gerçekleştirildi.

Uluslararası Yatırımcıların Rotasında Adana Var!

Adanalı veteranlar şampiyonluğa abone oldu

BAŞKENTTE GÖRKEMLİ BİR DÜĞÜN

Yıldırım; Yeşil Vatan yanarsa Ağaçlar değil geleceğimiz yanar!

AK Parti Adana İl Başkanlığı, Enes’in Sesine Kulak Verdi

ATÜ, Dünyanın En Büyük Bilim Kafe Etkinliğine Tarihi Mekânda Ev Sahipliği Yaptı

LÖSEV ve Altınoran işbirliğiyle “ÇİÇEKLERİN ŞARKISI”

VALİ KÖŞGER GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR OKULLARI VE ENGELSİZ SPOR OKULLARI AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Nacar’dan Otizm farkındalık vurgusu

ATO’DAN EVLENECEKLERE İNDİRİM DESTEĞİ

Avrupa Hareketlilik Haftası Lansmanı Ankara'da yapıldı

Asgari ücrete zam çok az Verilen sözler tutulmadı. Söz ihlali var

ERDAL ALTUN: “SAVUNMA SANAYİİNİN YÜKÜNÜ OMUZLAYAN EMEKÇİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanı İsmail Safa Özler, 85. Ölüm yılında mezarı başında anıldı.

Yükleniyor

Yüreğir’e 2 Kent Lokantası

SEYHAN’DA 7. KREŞ VE ÇOK AMAÇLI TESİSİN TEMELİ ATILDI”

Çukurova’da su oyun parkları açıldı

SEYHAN’DA 7. GÜNDÜZ BAKIMEVİ VE SOSYAL TESİS İÇİN TEMEL ATILIYOR

Başkan Demirçalı’dan Belediyeden Alacağı Olan Esnafa Çağrı

Seyhan Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor!

Yüreğir Belediyesi Kıyafet Bankası Yüzleri Güldürüyor

Yüreğir’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadeleye Tam Destek

Harbiş Plajı’nda Özgürlüğe Açılan Ellerle Çevre Temizliği:

EMRAH KOZAY: "BAYRAMDA DAYANIŞMA RUHUYLA HAREKET EDELİM"

Bulut Yeşil İnşaat Adana 01 Futbol Kulübü Mehmet Sak'ı renklerine bağladı

Adanalı veteranlar şampiyonluğa abone oldu

Ramayspor’un Gol Makinesi: 'Egemen Sosar'

Bekir Ayaz : "Türk Sporunu Yönetmeye Değil, Dönüştürmeye Geliyoruz !

ÇİLTAR MASA TENİSİ SK’DAN ÇİFTE TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

“Sahadaki Başarının Temeli, Antrenörün Emeğidir”

TÜRKİYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU DRONE 2025 TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BAŞLIYOR

Milli antrenör ve sporculardan Karalar’a teşekkür!

ÇİLTAR MTSK GENÇLERDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Adana Büyükşehir Belediyesi U18 Kızlar Basketbol Takımı Türkiye 3’üncüsü oldu

Tamer Dağlı: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, milletimizin güvenine layık olacak şekilde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

ADANA TEŞKİLATI SAHAYA İNDİ: YENİDEN REFAH’A YOĞUN KATILIM

Yusuf Kolikısa: “Devletin Kurumları Milli Egemenliğimizin Temsilidir, Riske Atılamaz”

Türkiye İttifakı Partisi Adana Teşkilatı Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci' yi ziyarette bulundu

Adana’da Siyasetin Yeni Yüzü: Anahtar Parti Sahaya İndi

Başkan Karataş: “Hudut Namustur!” A Parti’den Sınıra ve Millete Sahip Çıkan Manifesto”

ADANA’DA YENİDEN REFAH RÜZGÂRI: OYLAR 4 KAT ARTTI!

Yeniden Refah'tan Ekonomik Gerçeklik Uyarısı: “Emekli Kurban Etine Muhtaç Hale Geldi”

Sadullah Kısacık Buğday Alım Fiyatını ve Çiftçilerin Sulama Sorununu TBMM Gündemine taşıdı.

CHP Mersin Yenişehir İlçe Başkanı Toprak Hünkar Ekrem Çalışkan: “Gezi, Halkın Ortak Vicdanıdır ve Geleceğe Yazılmış Bir Manifestodur”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR