10043,05%-0,42
35,34% 0,12
36,84% 0,38
3007,36% 0,57
4868,79% 0,96
Yanardağ: “Bu kadar cesareti nereden alıp ta bu şekilde konuşabiliyorsun diyorlar, ben de onlara; Kimse cesaret edip konuşmuyor diye ben konuşuyorum” dedi.
Merdan Yanardağ, "Türkiye Nereye Gidiyor?" başlığı altında ki söyleşi ve imza günüyle Adanalılarla bir araya geldi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Adanalılar büyük ilgi gösterdi.
Salonu dolduran izleyicilerle birlikte Dr. Merdan Yanardağ , Zeydan Karalar’ın, saygı duruşu ve İstiklal marşını okumalarıyla başlayan etkinlikte, ilk sözü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar alarak; "Bugün burada çok değerli bir yazar, çizer, düşünür ve yayıncıyı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum," diyerek, gazeteci yazar Dr. Merdan Yanardağ gibi bir aydını Adana'da ağırlamaktan duymuş olduğu mutluluğu dile getiren Karalar, sözlerine; Merdan Yanardağ’ın Türkiye'nin sorunlarına çözüm arayan önemli bir gazeteci ve yayıncı olduğunu vurguladı.
"Yanardağ, yalnızca bir araştırmacı yazar değil, aynı zamanda ülkemizin geleceği için çareler arayan çok değerli bir kimliktir," diyerek, Yanardağ’ın çalışmalarının Türkiye için önemine dikkat çekti. Ayrıca, Adana'nın Kurtuluş Günü’ne de değinen Karalar, bu özel günün Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin temellerinin atıldığı bir dönem olduğunu hatırlattı. "Bağımsız Türkiye’nin savunucuları olarak yolumuza devam edeceğiz," şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye davet edilerek konuşmasına başlayan Dr. Merdan Yanardağ, , Zeydan Karalar ve ekibine teşekkür etti. "Adanalılar, bu hafta sonu zahmet edip buraya geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ederim," dedi.
Yanardağ, söyleşi konusunun geniş bir çerçevede ele alınabileceğini ancak zaman kısıtlaması nedeniyle daha öncelikli konular üzerinden değerlendirme yapacağını belirtti. Türkiye'nin bulunmuş olduğu konum ve geleceğiyle ilgili önemli bir kavşakta olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye şu an da tarihsel bir kavşaktadır. Türkiye'nin nasıl yönetileceğine biz karar vereceğiz. Aydınlık bir ülkeyi tarihin çağrısına kulak vererek kurabiliriz. Önümüzde ki en son örnek Suriye'dir. Biz, Batı ile aynı anda Orta Çağ’dan çıkmadık. İslam dünyası hala Orta Çağ’da ve bu Türkiye için bir tehlike unsurudur "
“ Arap İslam ülkeleri teknolojik gelişim ve bilimsel araştırmalarda geri kaldı”
“Türkiye Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte kendi uçağını yaptı, kendi fabrikalarında kendi gereksinimlerini üretti ancak son yıllarda ülkenin gerilemeye başladı, teknolojik yatırımlar azaldı ve sanayileşmenin durakladı.”
“Cumhuriyetin tasfiyesiyle birlikte orta çağ’a geri dönüş başladı”
Yanardağ, Türkiye'nin Cumhuriyet’in temel değerlerinin tasfiye edilmesinin sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır ve Suriye gibi ülkelerde de benzer süreçlerin yaşandığını vurgulayıp, Kemalizm’in etkilerinin dünya çapında tartışıldığını belirterek, "Kemalizm, ulusal kurtuluş mücadelelerine etki ederek, örneklik oluşturarak, mazlum halkları cesaretlendirdi" dedi.
“AKP yeni model yaratmaya çalışan bir projedir”
“AKP, bir İslam ülkesi yaratma hedefiyle kurduğu modelin Türkiye'nin tarihi ideolojik birikiminden besleniyor. Bu modelin evrensel çapta geniş bir şekilde tartışılıyor. Türkiye’nin, laik, demokratik ve aydınlanmacı kimliğinin, Ortadoğu Projesi çerçevesinde hedef alınıyor.”
“Erken değil hemen seçim gerekli”
“CHP, 31 Mart seçimlerinden birinci parti olarak çıktıktan sonra yapması gereken normalleşme değil; hemen seçimdi. Şu an da da Türkiye'de birinci parti konumunda olan CHP'nin bir an evvel Cumhurbaşkanı adayını ilan ederek hemen seçime gitmesi gerekmektedir. Bence de CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu olmalıdır.”
Dr.
Haber: İsmet Tanlı