ALİ TEKLİ

Tarih: 19.09.2019 15:11

ADANA’NIN YOLLARI

Facebook Twitter Linked-in

                   ‘Adana’nın yolları taştan, sen çıkardın beni baştan, hem anadan hem gardaştan, Ağam Adana’lı Paşam Adana’lı’ diyerek başlar sarı sıcak hikayeler bu coğrafyada. Tarih dolu, tarih yazanlarla dolu, tarihe tanıklık etmiş isimler ile doludur güzel Adana’mız.

           Şehrin sıcaklığı insanlarına da yansımıştır. Samimidir Adanalı, cömerttir Adanalı, merttir Adanalı, merhametlidir Adanalı. Paşaların, Ağaların, Hanım Ağaların şehridir Adana. Bu isimler süsler Adana’nın semtlerini, mahallelerini, bulvarlarını. Gelin hep beraber bakalım, hatırlayalım aklımıza gelen ilk isimlere.

ŞAKİR PAŞA

Adana Havalimanına ve semte adı verilen ‘Şakir Paşa’ 1888 yılında Adana Valisi olarak görev yapmıştır. Adana’daki nehirlerin ıslah edilmesi ile sel sorununu çözmüş ve bu sayede Adana’nın tarım potansiyelinin artmasında büyük katkı sağlamıştır.

ABİDİN PAŞA :

1880 – 1885 yılları arasında Adana Valisi olarak görev almıştır. Büyük Saat Kulesi 1882 Abidin Paşa tarafından tamamlatılmıştır. Görev yaptığı dönemde 80.000 dönüm araziye sahip olmuştur. Buradan Ankara Valisi olarak atanmıştır. Ünlü sanatçı ressam ‘Abidin Dino’ onun torunudur.

ZİYA PAŞA :

1878 – 1880 tarih aralığında Adana Valisi olarak görev almıştır. Adana’daki kültürel ve eğitim hayatına yenilikler getirmiştir. Namık Kemal ve Şinasi ile birlikte Türk Edebiyatının temelini atmışlardır. Tanzimat Edebiyatı döneminin önemli şair ve yazarıdır.

TURHAN CEMAL BERİKER :

1926 - 1938 şehrimizde Belediye Başkanlığı, 6 ve 7 inci dönemlerde TBMM de İçel Millet Vekilliği yapmıştır. Atatürk Parkı ve Şehir Stadyumu onun döneminde yapılmıştır.

KASIM GÜLEK :

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile siyasete girmiştir. 1946 yılında Adana Millet Vekili seçilmiştir. Uzun yıllar CHP Genel Sekreterliği görevini yürütmüştür. Yoğun memleket gezileri ve siyaseti halk ile iç içe yapmasından dolayı ‘çarıklı politikacı’ lakabıyla anılmıştır.

AHMET REMZİ YÜREĞİR :

Türk gazeteci, eğitimci ve politikacıdır. Milli Mücadelenin temsilcilerindendir. Mustafa Kemal Atatürk’ün karargahını Adana’ya kurduğu dönemde bu mücadeleye destek vermek adına gazete çıkarmaya başlamıştır. Çıkardığı gazete ile Kuvay-ı Milliye’nin temellerinin oluşturulmasında büyük etkisi olmuştur.

REŞAT BEY :

Adana Valilerinden Ziya Paşa’nın oğludur ‘Albay Reşat Çiğiltepe’. Büyük Taarruz Savaşında ‘Mustafa Kemal Atatürk’ tarafından kritik mevkilerden ‘Çiğiltepe’yi düşmandan temizlemesi emredilmiş fakat bu tepeyi Başkomutanın verdiği süreden 15 dakika geç aldığı için üzüntüsünden ve verdiği sözü yerine getirememiş olmanın gururundan intihar ederek hayatına son vermiştir Reşat Bey. Vefatının ardından TBMM kendisi adına ailesine ‘Kırmızı Şeritli İstiklal Madalya’sı takdim etmiştir. Soyadı kanunu çıktığında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından hayatını sonlandırdığı tepeden yola çıkarak ‘Çiğiltepe’ soyadı verilmiştir.

ŞEHİT DURAN :

Milli Mücadele yıllarında Adana’yı işgal eden Fransız askerlerini keskin nişancılığı sayesinde tek tek avlayan, düşmana sayısız kayıplar veren ayakkabı köşkeri ‘Duran’ 21 yaşında şehit edilmiştir. Adana’nın Kurtuluş Savaşındaki ilk şehitlerindendir ‘Şehit Duran’.

CENGİZ TOPEL :

1964 yılında Kıbrıs harekatı sırasında ilk Türk hava harp şehididir. Türkiye’nin her yerinde caddelerle, okullarla, meydanlarla adının yaşatıldığı bir kahramandır. Adana’mızda Topel dolmuşları güzergahına adı verilmiştir. Adana’lı olupta Topel dolmuşlarını bilmeyende yoktur binmeyende. Saymakla bitiremeyeceğimiz Adana’lı değerlerimizin anısına, saygılarımla. :

ali-tekli

                          Ali Tekli

                    Twitter : @atekli01


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —