MEHMET DUMAN


Panik Atak

Mehmet Duman


Panik Atak

Okullar kapandı. Şimdi tatil zamanı. Yollara çıkılacak, evden, şehir merkezinden, hastanelerden uzaklaşılacak, otobanlara girilecek, uçaklara binilecek, kalabalıklara girilecek ve gürültülü ortamlara tahammül edilecek.. birçoğumuz için tüm bunlar gayet keyifli ve kolay şeyler.

Bazılarımız içinse bu tür aktiviteler büyük sıkıntı.. Hatta daha fazlası.. Panik atak diye bilinen rahatsızlığa sahip olan kişiler için yukarıdaki durumları düşündüklerinde bile çarpıntıları başlamıştır. Panik atak aniden başlayan ve hızla şiddetlenen yoğun ve güçlü kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, uyuşma, sıcak basması, denge kaybı vb belirtilerle ortaya çıkan, genellikle acilde sonlanan bir çeşit psikolojik rahatsızlıktır. Bu tür bir atak yaşayan kişi kalp krizi geçirmekten, nefes alamayarak ölmekten ve ya çıldırmaktan korkar hale gelir.

Bir kere bu deneğimi yaşadıktan sonrada güvende olduğunu düşündüğü alanların dışına çıkamaz ve bu panik atağını tekrar tetikleyecek her türlü ortamdan uzak durmaya başlarlar. Çok kısa bir süre sonrada yağından bağlanmış tavuk gibi oldukça sınırlı bir alanda, oldukça sınırlandırılmış hareketlerle yaşamaya başlarlar.. Tedavisi ise diğer psikolojik hastalıklara kıyasla daha kısa sürer.

Durumun şiddeti ve sıklığına bağlı olarak ilaç desteği + psikoterapi olabildiği gibi hafif durumlarda ve başlangıç durumlarında sadece psikoterapi ile de tedavi edilebilmektedir. Güncel dönemde bilimsel olarak kanıtlanmış etkili ve kısa süreli psikoterapi yöntemleri arasında Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Teknikleri yer almaktadır.

Son söz olarak eğer bu tür bir rahatsızlığınız varsa veya bir yakınınızda varsa böyle yaşamak, bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Bu yazı ilk paragrafta yazdıklarımı yaparakta geçirebilirsiniz.

Mehmet Duman Uzm. Psikolog / Aile Danışmanı

www.terapimer.com

www.uzmanpsikologmehmetduman.com

Rektör Beriş’ten Öğrencilere Yeni Müjdeler…

Eral Okulları’ndan Dünya Çapında Başarı

Adana Büyükşehir’in kadın çalışanlarından "Zeydan Karalar’a Özgürlük" mitingi

Yüreğir’de Zam Fırtınası: İrfan Sancaklı Belediyeyi Topa Tuttu

ADANALI ÖĞRETMENLERDEN ULUSAL GURUR

Çukurova Üniversitesinde “Kalite Süreçlerinde Kanıt Hazırlama Çalıştayı” Düzenlendi

VALİ KÖŞGER SEYHAN İLÇEMİZ GÖKÇELER MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU

Aladağ Kaymakamı Sançar Batuhan Kurdu'dan Araz Sürücü Kursu'na ziyaret

GENÇLER SPORLA BULUŞTU: “YÜZME BİLMEYEN KALMASIN” SERTİFİKA TÖRENİ VE “BİR YILDIZ TUT KAYMADAN” ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hakan Kızmaz: “Tüm insanlığa barış, huzur ve adalet içinde; eşit haklara sahip oldukları bir dünya diliyorum"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR