AVUKAT DUYGU SARI


SESİMİ DUYAN VAR MI? KADINLAR GÜNÜ VE HUKUKUN GÜCÜ

Türkiye’de kadın hakları, Anayasa ve çeşitli yasalarla güvence altına alınmış olsa da, toplumsal hayatta kadınların karşılaştığı hukuki ve ekonomik engeller hala devam etmektedir.


Kadınların toplumsal, ekonomik ve hukuki haklarını savunma mücadelesi, her yıl 8 Mart’ta bir kez daha gündeme geliyor. Kadınlar Günü, yalnızca çiçeklerin ve kutlamaların günü değil, kadın haklarına dair gerçekleri hatırlatma ve hukukun gücünü kullanarak eşitlik mücadelesini sürdürme günü olmalıdır.

Türkiye’de kadın hakları, Anayasa ve çeşitli yasalarla güvence altına alınmış olsa da, toplumsal hayatta kadınların karşılaştığı hukuki ve ekonomik engeller hala devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet, iş yerinde ayrımcılık, eşit iş ve eşit ücret gibi konular, hukuki düzenlemelere rağmen hala tam anlamıyla çözüme kavuşmuş değildir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede 6284 sayılı Kanun önemli bir koruma mekanizması sunmaktadır. Ancak, yasal düzenlemelerin varlığı tek başına yeterli değildir; yasaların etkin uygulanması ve kadınların haklarını bilerek hukuki süreçlere güven duyması büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda yaşanan şiddet olayları, bazı kadın cinayetleri davalarındaki tartışmalı kararlar, kadın haklarının yalnızca hukuki metinlerde değil, uygulamada da korunması gerektiğini göstermektedir.

Kadın istihdamı ve ekonomik eşitlik alanında ise Medeni Kanun ve İş Kanunu çerçevesinde çeşitli düzenlemeler bulunsa da, iş yerinde mobbing, eşit iş ve eşit ücret gibi konular kadınların iş hayatındaki yerini zorlaştırmaya devam etmektedir. Özellikle kayıt dışı çalışan kadın işçilerin maruz kaldığı hak ihlalleri, denetim mekanizmalarının yetersizliği nedeniyle görmezden gelinmektedir.

Kadınlar, yasalar önünde eşit haklara sahip olabilir; ancak toplumsal hayatta bu hakların ne kadar uygulanabilir olduğu asıl meseledir. Hukuk, yalnızca metinlerden ibaret olmamalı; kadınların güven içinde yaşamasını, çalışmasını, kendini ifade etmesini sağlayan gerçek bir zemin oluşturmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, güçlü kadınlar güçlü toplumları inşa eder. Hukukun kadın haklarını koruyacak şekilde işler hale gelmesi, eşitliğin sadece bir temenni değil, hayatın bir gerçeği haline gelmesini sağlayacaktır.

“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” – Mustafa Kemal Atatürk

Av. Duygu Sarı 

İstanbul 2025

Büyükşehir’in 11 güne yayılan üretim, dayanışma ve farkındalık etkinlikleri devam ediyor.

ÇGC'den Jandarma Genel Komutanı Çardakçı'ya ziyaret

Saadet Partisi'nden Suriye'deki Alevi Katliamlarına Karşı Sesini Yükseltti

Mahalle bekçileri tarafından ölesiye dövülen H.E.S adalet arıyor….

Başkan Zeydan Karalar, “Suriye’de yaşanan katliamlar bir an önce durdurulmalı.”

“Elinin Hamuruyla İlham Veren Kadınlar” haber-foto

Türkiye’de İlk Yaşayan Toprak Laboratuvarı Çukurova Üniversitesinde Kuruldu

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Sanayide Kadının Gücü!

VALİ KÖŞGER, YÜREĞİR'DE VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ, KADIN KURSİYERLERİ ZİYARET ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 26 21 0 5 37 68
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 25 12 5 8 14 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Göztepe 25 10 9 6 10 36
7.İstanbul Başakşehir 25 10 9 6 7 36
8.Gazişehir Gaziantep 25 10 10 5 0 35
9.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
10.Antalyaspor 26 9 11 6 -17 33
11.Trabzonspor 25 8 9 8 9 32
12.Kasımpaşa 26 7 8 11 -6 32
13.Alanyaspor 26 8 11 7 -8 31
14.Konyaspor 26 7 12 7 -8 28
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 25 6 10 9 -18 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR