Tam açılımı Eğitim-Geriatri-Ekolojik Tarım-Turizm olan ve bu alanlarda girişimleri bulunan EGET Vakfı, kapılarını bu yıl 7.'sini düzenleyeceği Geleneksel Lavanta Hasat Şenliği için ziyaretçilerine açıyor. Bu yıl 12-13 Ağustosa denk gelen şenlik, vakfın Muğla Armutçuk'taki iktisadi işletmesinde gerçekleştiriliyor. Her yıl onlarca ziyaretçinin akın ettiği bu şenliklere vakfın çalışanları, Mütevelli Heyeti, bursiyerleri ve gönüllüleri de katılıyor. 2 gün boyunca çeşitli etkinlikler ve atölyelerin yanında tam bir imece usulü ile hep birlikte lavanta hasadı yapılıyor. Toplanan lavantalar distilasyon ünitesinden geçirilerek özütleniyor ve yağı çıkarıldıktan sonra onaylı üretim tesislerinde Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemi'ne(ÜTS) kaydedilerek bugün itibariyle 10'u aşkın kozmetik ürün elde ediliyor. Elde edilen bu ürünlerin yanı sıra gönüllülerin yine lavantadan yaptığı binbir çeşit işlemeler şenlikte satışa çıkıyor. Gerek şenlikte gerek yerel pazarlarda gerekse internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen gelirler üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlıyor.
Vakıf, 2015 yılında kurulduğu günden bugüne toplam 191 öğrenciye burs imkanı sağlamış; 2022-2023 dönemi için bir yıllık süreçte ise bu sayı 96'ya yükselmiştir. Burs başvuru dönemlerinde ismi ön sıralarda aranan vakfa şimdiye kadar toplamda 36.448 burs başvurusu yapılmıştır. Vakıf, bu yıl yaptığı çalışmalarla burs imkanını genişleterek lisans öğrencilerinin yanı sıra 'EGET Lise Bursu' ve 2022 yılında hayata gözlerini yuman EGET Vakfı kurucularından olan Safai Bey anısına düzenlenen 'Yaşayan Safai Bursu' ile şuana kadar toplamda 3 burs programı sunuyor. Yaşayan Safai Bursu tıpkı Safai Bey'in çok yönlü kişiliğini andıran şartlar barındırıyor ki bunlar; bursu alabilmek için Güzel Sanatlar ve Ziraat Fakülteleri'nin yanında Sağlık Bilimleri Fakültelerine bağlı Gerontoloji bölümlerinden herhangi birinde okuyor olmak lazım geliyor.
Her ne kadar vakfın birçok gönüllülük faaliyetinde bulunmuş, çalışmış olsam da ana felsefesini, kuruluş aforizmasını anlamam yine Safai Bey ve şu şiiriyle mümkün olmuştur:
Doluysa eğer kazan, borcu var boşa. Kekliklerin, sakaların tohumlara borcu var. Yağmura yoncaların; arının papatyaya; borcu var atlıların yapıldağa, yayaya.
Görenin görmeyene; duymayana duyanın; koşanın kötürüme; karanlığa aydınlığın borcu var. Bütünün parçalara; som altının ham bakıra; nemini almışların kuruya, takır takıra…
Borcu var dupdurunun bulanığa, balçıksıya. Ayıkların sarhoşa; divaneye akıllının borcu var. Kabiller’in Habiller’e; ezenin ezilene; yoranın yorulmuşa; yol kesenin borcu var durdurulmuşa.
Tamın yarıma, çeyreğe; borcu var sıkın seyreğe. Esenliğin gama borcu; şenliğin yasa borcu var. Suyun tasa borcu var. Şarabın bağda üzüme; yağın dalında zeytine; kurdun oğlağa, kuzuya; sağlıklının sayrılığa, sızıya…
Benim sana borcum var; borcun var senin bana. Onun bize; bizim ona; on birin ona borcu var.
Sahil kentlerinin 'ilk' lavanta tarlasına sahip olma sıfatıyla dikkat çeken vakfın Muğla-Armutçuk'taki iktisadi işletmesi; 'Sahil kentlerinde lavanta olmaz ki!' ön yargısını yıkarak çevredeki yerel üreticiye de büyük derecede örnek oluşturuyor. Hem işletme içerisindeki kovanlarda hem de işletmeye yakın 500'ü aşkın kovanda arılar lavanta balı için çalışıyor. Geçen yıl 6-7 Ağustos'ta yapılan şenliğin bu yıl neden 12-13 Ağustos'ta yapılmasına karar kılındığını sorduğumda ise Vakfın kuruluşundan bugüne değin emek verenlerinden ve aynı zamanda Ziraat Yüksek Mühendisi olan Necla Hanım 'En kaliteli lavanta yağını elde etmek için en uygun hasat zamanını bulmaya çalışıyoruz.' diyerek yanıtladı.
Vakıf merkezi, Muğla Menteşe'de eski Muğla evlerinin bulunduğu bölgede, Zahire Pazarı'nın yakınlarında bulunuyor. Üç katlı müstakil halde bulunan yönetim binasının hemen elde edilmediği aşikar. Aslında harabe bir özel mülkiyet olan konak; restorasyon karşılığı 10 yıllık kullanılabilme şartıyla yönetim binası hâline getirilebilmiş. Restorasyon ise bizzat Safai Bey tarafından yapılmış. Hatta yerinde incelemiş biri olarak söylüyorum ki zamanında mevcut bulunmayan ve sonradan çekilen elektrik kabloları bile konağın dokusuna uygun olsun diye günlerce aranmış. Konağın arka tarafında bulunan permakültür bahçesi ve bu bahçede Hera isminde 3 yaşında Labrador cinsi eğitimli bir köpek bulunuyor. Eğitimi ise arazide bulunan trüf mantarını kolaylıkla bulabiliyor olması. Araziye Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi'nden alınan trüflü meşe fidanları dikilmiş ve önümüzdeki dönemlerde trüfler, olgun hallerini bulacak olan Hera ile kilosu 1000 euro'ya alıcı bularak burs döngüsüne büyük ölçüde katkı sunacak.
Vakfın kurucu ve yönetim kurulu başkanı Özlem Hanım ile yaptığımız mülakatta kendisine yönelttiğim kuruluş aşamasında ve sonrasında neler yaşadınız sorusuna 'Yaptığımız önemli bir şey değil, sadece bu topraklara olan borcumuzu ödüyoruz. Ayrıca amacımız dünyanın her neresinde olursa olsun eğitime ulaşmak için önünde maddi engeller bulunan her çocuğun önündeki o engeli kaldırmaktır. Önümüzdeki süreçte bu yönde programlarımız olacak.' diyerek cevap verdi.
Yapılan tüm işlerin başta Adana olmak üzere Muğla’ya komşu olan ya da olmayan diğer tüm sahil kentlerine örnek oluşturması temennisi ile...
Orhan Gazi Şahin
www.guneygundemi.com/yazarlar/orhan-gazi-sahin
#sürdürülebilirlik #burs #eget #muğla #adana #lavanta #şenlik #bursbaşvurusu #üniversite #haber