MEHMET DUMAN

Tarih: 30.05.2018 19:04

Panik Atak

Facebook Twitter Linked-in

Panik Atak

Okullar kapandı. Şimdi tatil zamanı. Yollara çıkılacak, evden, şehir merkezinden, hastanelerden uzaklaşılacak, otobanlara girilecek, uçaklara binilecek, kalabalıklara girilecek ve gürültülü ortamlara tahammül edilecek.. birçoğumuz için tüm bunlar gayet keyifli ve kolay şeyler.

Bazılarımız içinse bu tür aktiviteler büyük sıkıntı.. Hatta daha fazlası.. Panik atak diye bilinen rahatsızlığa sahip olan kişiler için yukarıdaki durumları düşündüklerinde bile çarpıntıları başlamıştır. Panik atak aniden başlayan ve hızla şiddetlenen yoğun ve güçlü kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, uyuşma, sıcak basması, denge kaybı vb belirtilerle ortaya çıkan, genellikle acilde sonlanan bir çeşit psikolojik rahatsızlıktır. Bu tür bir atak yaşayan kişi kalp krizi geçirmekten, nefes alamayarak ölmekten ve ya çıldırmaktan korkar hale gelir.

Bir kere bu deneğimi yaşadıktan sonrada güvende olduğunu düşündüğü alanların dışına çıkamaz ve bu panik atağını tekrar tetikleyecek her türlü ortamdan uzak durmaya başlarlar. Çok kısa bir süre sonrada yağından bağlanmış tavuk gibi oldukça sınırlı bir alanda, oldukça sınırlandırılmış hareketlerle yaşamaya başlarlar.. Tedavisi ise diğer psikolojik hastalıklara kıyasla daha kısa sürer.

Durumun şiddeti ve sıklığına bağlı olarak ilaç desteği + psikoterapi olabildiği gibi hafif durumlarda ve başlangıç durumlarında sadece psikoterapi ile de tedavi edilebilmektedir. Güncel dönemde bilimsel olarak kanıtlanmış etkili ve kısa süreli psikoterapi yöntemleri arasında Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Teknikleri yer almaktadır.

Son söz olarak eğer bu tür bir rahatsızlığınız varsa veya bir yakınınızda varsa böyle yaşamak, bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Bu yazı ilk paragrafta yazdıklarımı yaparakta geçirebilirsiniz.

Mehmet Duman Uzm. Psikolog / Aile Danışmanı

www.terapimer.com

www.uzmanpsikologmehmetduman.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —